Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izveli i turanjsko kolo

Plesnim koncertom u dvorani Lisinski ansambl Lado oduševio publiku

Matija Habljak/PIXSELL
13.10.2022.
u 10:18

Nakon rasprodanog koncerta u organizaciji Večernjeg lista, ansambl čekaju godišnji koncerti u HNK Zagreb i ciklus božićnih koncerata

Ansambl Lado vratio se u dvoranu Lisinski plesnim koncertom koji je ove godine izvodio na ljetnoj turneji u zemlji i inozemstvu. Rasprodani koncert organizirao je Večernji list, a publika je uživala u Ladovoj efektnoj prezentaciji najuspješnijih koreografija kao što su prigorski plesovi ili pak linđo u koreografiji i glazbenoj obradi utemeljitelja ansambla Zvonimira Ljevakovića.

Bila je tu i poznata koreografija "Prutoljaki hodiju" Ivice Ivankovića koji potpisuje i glazbenu obradu iz Marija Plešu, ali i ansamblu i publici omiljena koreografija "Ej sviraj, Pavo" s baranjskim pjesmama i plesovima koju potpisuju Krunoslav Šokac i Duško Topić. Publika je vidjela i novu točku na Ladovu programu, turanjsko kolo s pjesmama i plesovima Turnja (ne onog karlovačkog, nego Turnja koji se nalazi u blizini Sv. Filipa i Jakova u Zadarskoj županiji), koja je u potpunosti autorsko djelo umjetničkog voditelja ansambla Krunoslava Šokca, a prilično je zahtjevna za pjevanje. No i muški i ženski dio ansambla na koncertu je imponirao baš pjevanjem koje je bilo na izrazito visokoj razini. Osjetilo se to i u starovinskim pivanjima, arhaičnim solističkim pjevanjima s otoka Mljeta ili pak čobanskim pjevanjima iz Gornjih Poljica koja je također glazbeno obradio Šokac, ali i u zvonkoj izvedbi međimurske popijevke "Nikaj duže do Miholja" u glazbenoj obradi voditelja orkestra Alana Kanskog i odličnoj izvedbi prvakinje Lada Dijane Banek. I orkestar se, naravno, kao i uvijek iskazao u Samičarskom nadigravanju koje potpisuju Željko Lukačin, Saša Dostičić i Alan Kanski.

Pred Ladom su sada godišnji koncerti najavljeni za prvu polovicu studenog u HNK Zagreb, ali i ciklus božićnih koncerata koje priprema novi glazbeni voditelj i dirigent Jurica Petar Petrač. Petrač je na tom mjestu naslijedio dirigenta i odličnog vokalnog pedagoga Bojana Pogrmilovića, prezaslužnog za svojedobnu pretvorbu Lada i u vrhunski zborski ansambl koji suvereno nastupa i osvaja nagrade i na festivalima klasične glazbe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije