Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Tisja Kljaković Braić “U malu je uša đava”

Ovo je atlas obiteljskih odnosa, put kroz klisure emocija u naručje onih koji te vole

Foto: arhiva Fraktura
17.03.2021.
u 10:09

Negdje u Splitu imam sestru blizanku. Nikada se nismo srele, od nje sam starija punih 16 godina, a sestrinstvo nismo dobile po ocu ili majci, već po djedovima, bezgraničnoj ljubavi koju su imali za nas, svoje unuke. A da bi priča bila još čudnija, njezin je djed fetivi Dalmatinac, a moj isti takav Zagorac.

Ovo je, naravno, sasvim osoban pogled (prepoznavanja) na knjigu uspomena “U malu je uša đava” splitske slikarice i književnice Tisje Kljaković Braić (Fraktura, drugo, prošireno izdanje s originalnim ilustracijama, urednik Seid Serdarević, 119 kuna). Njezine priče o ranom djetinjstvu, obitelji, susjedima, ulici, kvartu i gradu u kojem se rodila pune su topline, nježnosti, odišu nekim prošlim vremenima, ali i neprolaznim emocijama.

U njima će svaki čitatelj naći nešto što će ga nužno podsjetiti na vlastito djetinjstvo: prstohvat ironije, dvije žlice ideologiziranja bezbrižnosti koju čovjek u sebi nosi dok još ne razumije svijet koji ga okružuje... Tu je obilje dobrog opažanja i dijagnosticiranja vrlina i mana osamdesetih godina u kojima je autorica odrastala, ali i obilje odličnog humora, onog koji ima bodlje, ali je u svojoj biti dobrodušan. To je humor uz koji se sami s knjigom u ruci smijete naglas, isti onaj zbog kojeg je zbirka “Oni” iste autorice, posvećena idili bračnog života, postala toliki hit, te je svakako jedna od glavnih preporuka za ovu knjigu. No, ono najvrednije što nudi ova knjiga je osjećaj (u mnogima vjerojatno i žal) da je baš takvo djetinjstvo pravo i da ono nema baš nikakve veze s godinama u kojima smo odrastali, ili u kojima odrastaju naša djeca, s tehnologijama koje nas okružuju, igračkama o kojima maštamo...

Baš zato ovo se može čitati i kao “priručnik” za odgoj neke sretne i zaigrane djece, tek mrvicu manje zagledane u ekrane svojih pametnih telefona i sličnih spravica. Neki će, naravno, reći da je najjednostavnije “trošiti” nostalgiju, ali ova je knjiga mnogo više od toga; atlas obiteljskih odnosa, svojevrsni put kroz klisure emocija, ravno u naručje onih koji te najviše vole. Naručje koje se ne zaboravlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije