Naslovnica Kultura Kazalište

Oliver Frljić otkazao suradnju Gavelli zbog povlačenja plakata

Plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića neki su vjernici proglasili uvredljivim
17. siječnja 2013. u 14:27 106 komentara 11 prikaza
'09.01.2012., Zagreb - Kazalisni redatelj Oliver Frljic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

Nakon što je ravnatelj kazališta Gavella Darko Stazić, ponukan intervencijom gradonačelnika Milana Bandića povukao plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića na kojem su dva kičasta kipića Gospe u zagrljaju, reagirao je i naš proslavljeni redatelj Oliver Frljić. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Zbog povlačenja plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” odlučio sam se otvorenim pismom obratiti upravi Gradskog dramskog kazališta “Gavella”. Smatram nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jedne katoličke udruge i vjerskih portala te na direktnu intervenciju gradonačelnika Grada Zagreba uprava odlučila na ovakav potez. Ova odluka je znakovita u kontekstu otvorenog rata koji trenutno vode Katolička crkva i njezini različiti eksponenti protiv aktualne Vlade i pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu.

U ovoj sam godini u Gavelli trebao raditi dva projekta: “Zločin i kazna” po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog te autorski projekt “Aleksandra Zec” o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske. Drugi projekt je, između ostalih, trebao postaviti i pitanje obrambenog karaktera Domovinskog rata u kojem ubojstvo dvanaestogodišnjeg djeteta, uz sve materijalne dokaze i priznanja, a zbog namjerno počinjenih proceduralnih grešaka, ostaje bez adekvatnog sudskog epiloga.

Nakon spomenutog povlačenja plakata, odustajem od planirane suradnje s kazalištem Gavella iz dva razloga.

Najprije, ne želim svojim radom davati legitimaciju kazalištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima jedne katoličke udruge i centara političke moći te svojom odlukom zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njezinih autora. S druge strane, čini mi se da se moja interpretacija Domovinskog rata i njegovih najsramotnijih epizoda u bitnom razlikuje od službene nacionalne historiografije i mišljenja i osjećaja većine građana ove zemlje (uključujući i Katoličku crkvu).

Po toj logici me ne bi iznenadilo da se slična situacija ponovi. Budući da različite katoličke udruge, društveno prevladavajući nacionalistički sentiment, te centre političke moći ne držim meritornim za svoj rad, ne želim stvoriti situaciju u kojoj bi oni mogli o njemu odlučivati. Gradsko dramsko kazalište Gavella pak pokazalo je da mu je ovakav tip mišljenja ipak važniji od čuvanja integriteta i autorskih sloboda njegovih suradnika.

Projekt “Aleksandra Zec” smatram iznimno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću i izgradnji jedne zdravije društvene zajednice te se zbog toga nadam da ću ga u skoro vrijeme ipak realizirati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave.

>>Zagrljene Djevice Marije – najava lezbijske ljubavi ili...

>>Bandić naredio Staziću da ukloni plakat s dvije zagrljene Djevice

>>Matanićeva autorska zrelost čini predstavu boljom od filma

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • maja-n:

    MIslim da se ovim plakatom itekako vrijeđaju osjećaji vjernika. Ne znam kako bi i gdin Matanic i gdin Frljic reagirali da recimo, umjesto Gospinog lika stavimo slike njihovih majki na plakat.

  • arjavas:

    Bandić si je ovo cenzurom "zabio zadnji čavel u sanduk" u kojem bu otišel iz politike. Pod hitno ostavke iz moralnih razloga trebaju podnjeti pročelnik graskog ureda za kulturu i direktor kazališta "Gavela" .

  • antun matos:

    Ajd, konačno i neka dobra vijest! Možda se i hrvatski pisci vrate u Gavellu!