Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provokacija
 ili art

Zagrljene Djevice Marije - najava lezbijske ljubavi ili...

plakat fine mrtve djevojke
Foto: Gavella
1/3
16.01.2013.
u 10:10

Bavimo se kazalištem i nije nam namjera provocirati. Plakat nije uvredljiv i ne namjeravamo ga povlačiti, kaže Stazić

“Kako biste se vi osjećali da netko uzme sliku vaše majke, stavi je u neku lezbijsku pozu i oblijepi time grad?”, “Svojim plakatom ste sve rekli, sramite se, pljujete i vrijeđate veliku većinu stanovnika ove zemlje”, “Ne podržavam takav način izrugivanja onomu što je nama sveto”, “Kao umjetnik i grafički dizajner, razumijem slobodu izražavanja, kreativnost, apsurd i paradoks, ali zašto s mojim vrijednostima i vrijednostima našeg naroda?”, “Vaš plakat za ‘Fine mrtve djevojke’ nije umjetnička sloboda, već otvorena provokacija i vrijeđanje katoličke većine”...

Nikoga ne vrijeđamo

To su samo neke reakcije građana kojima su u utorak zatrpali stranicu na Facebooku i e-mailove zaposlenika kazališta Gavella zbog plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” na kojem se u zagrljaju nalaze dva kipa Blažene Djevice Marije. Ravnatelj kazališta Darko Stazić smatra da plakat nije uvredljiv te tvrdi da ga ne bi objavili da su mislili da će nekoga vrijeđati. No sada kada je već objavljen ne misle ga povlačiti, pogotovu ne zbog “sramotne, organizirane akcije kojom se u pitanje dovodi umjetnički refleks”.

– Plakat je napravio studio Cuculić s kojim surađujemo na svim predstavama. Među našim zaposlenicima koji donose odluku o izboru plakata ima i vjernika, no nitko nije zaključio da bismo tom najavom predstave nekoga mogli vrijeđati – tvrdi Stazić kojemu “montaža dvije porculanske lutke koje simboliziraju ljubav prema bližnjemu ne predstavlja nasilje, izmišljotinu ni uvredu.”

– Činjenica je da plakat ima poveznicu s Crkvom, no nemoguće je ne povezati stav Crkve prema istospolnim zajednicama. Bavimo se kazalištem i ne namjeravamo provocirati, već odabirom repertoara želimo biti ogledalo društva, što mislim da nam je tom predstavom i uspjelo – zaključuje Stazić koji zamjera što se orkestriranim napadom želi ugasiti kvalitetna predstava.

Crkva poziva na reakciju

A upravo je Katolička crkva u akciju protiv plakata “koji izravno vrijeđa jednu od najvećih svetinja kršćanstva” krenula preko katoličkih udruga, pa npr. Vigilare na svojim internetskim stranicama poziva građane da šalju e-mailove i nazivaju Gavellu.

“Izražavamo najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave. Prekršili ste Zakon o suzbijanju diskriminacije, kao i niz drugih zakona i međunarodnih dokumenata, temeljem kojih možete biti tuženi. Zahtijevamo javnu ispriku svim kršćanima i trenutačno uklanjanje plakata”, stoji u prosvjednom pismu u kojem se zaključuje da će inače protestirati pred kazalištem s kipom Blažene Djevice Marije.

>>Večeras će Nataša Janjić utisnuti sočni poljubac Ivani Roščić

Komentara 142

CV
crna vrana
10:49 16.01.2013.

Ne samo da neću pogletati ovu predstavu , nego neću ući u Gavelu dok god je Stazić njen ravnatelj. Tako bi se trebali ponijeti svi , koji misle da je ovo otvorena provokacija svih kršćana (katolika , pravoslavaca, protestanata, i drugih).

ME
melanija
10:17 16.01.2013.

neka to proba s muhamedom, pa ce vidjeti kako ce zavrsit

RO
robert98
10:47 16.01.2013.

Kao katolik kažem da me to NE vrijeđa! Zašto bi me vrijeđala činjenica da se pokazuje da Bog voli svakoga, hetero i gay! Kako to ne razumijete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije