Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sluša bilo glasača

Bandić naredio Staziću da ukloni plakat s dvije zagrljene Djevice

plakat fine mrtve djevojke
Foto: Gavella
1/3
16.01.2013.
u 15:11

Istom metodom kao i vjernici LGBT populacija kritizira zabranu kontroverznih plakata

Kampanja katoličkih udruga protiv plakata kojim se najavljuje predstava “Fine mrtve djevojke” u kazalištu Gavella, a na kojem su dva zagrljena kipa Blažene Djevice Marije, upalila je i plakat se još danas trebao ukloniti sa svih mjesta na kojima je postavljen. Ravnatelj Kazališta Gavella Darko Stazić danas je poslao priopćenje u kojem javnost obavještava da će se svi plakati ukloniti.

Poziv na predstavu

“Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu”, piše u Stazićevu priopćenju. Stazić poziva sve nezadovoljne plakatom da pogledaju predstavu i osobno se uvjere u plemenitost poruka koje prenosi.

“Još jednom ponavljam da namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam uime kazališta Gavella i u svoje osobno ime”, napisao je Stazić te time izazvao nove kritike.

Ovaj put reagirala je LGBT populacija koju je Zagreb Pride na Twitteru pozvao da na Gavellinoj Facebook-stranici te na e-mail adrese zaposlenika, jednako kako su to dan prije radili uzrujani vjernici, kritizira odluku o povlačenju plakata, što je krivo ocijenjeno kukavičlukom ravnatelja Stazića. S njime se nismo uspjeli čuti zbog sastanaka na kojima je bio, ali nam je dan prije u razgovoru odgovorno tvrdio da ne želi povući plakat jer smatra da nikoga ne vrijeđa.

“Ako Crkva ne voli homoseksualce, neka onda to uči svoje sljedbenike, ali ne dopuštam da lobira za zakone koji bi ukinuli prava toj grupi ljudi. Ako neki prizor smatra svetim, onda neka to uči svoje sljedbenike i neka im nalaže da poštuju temeljnu doktrinu kršćanstva koja govori da treba oprostiti i okrenuti drugu stranu, a ne napadati i vrijeđati samo zbog toga što se netko ne slaže sa vama”, “Autocenzura je najkukavičkiji oblik cenzure”, neki su od komentara koji su danas dolazili Gavelli.

No ono što Stazić u priopćenju danas nije objasnio i s čime LGBT populacija nije bila upoznata jest činjenica da je plakate odlučio povući zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je nadležan i za Gradsko kazalište Gavella. Naredio je čak da se svi plakati uklone isti dan do poslijepodneva, zasigurno potaknut i činjenicom da je predizborna kampanja u tijeku i da treba paziti na sve glasove birača.

I grad žali zbog uvrede

“Vezano uz sporne plakate za novu predstavu kazališta Gavella obavještavamo vas da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naložio da se oni žurno uklone sa svih javnih površina. Također, ravnatelj Gavelle Darko Stazić obvezao se da će neprimjereni plakat biti povučen iz upotrebe te da će se za predstavu izraditi novi plakat. Gradski ured za kulturu izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gavella povrijedila osjećaje vjernika”, piše u pismu koje je danas poslao pročelnik Gradskog ureda za kulturu Ivica Lovrić.

Komentara 127

VA
vampircina
16:31 16.01.2013.

bio je red da se bar netko bori protiv žgadije i provokacija nemoralnih provokacija zna se kojih bolesnih lobija

OB
-obrisani-
16:36 16.01.2013.

Hrvatska se budi.

SP
Spezispezi
16:27 16.01.2013.

Predlažem Gavelli da sljedeći puta stave lik Muhameda umjesto Gospe, dobiti će reklamu sve do Pakistana. I nek se obavezno potpišu ispod plakata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije