Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje u MUO

Moda je oduvijek bila najbolja slikarica građanskog društva

 Djurdja Bartlett
arhiva VL
24.03.2011.
u 17:11

U predavanju se zrcalilo građansko društvo između dva rata, nacionalna svijest oslikana u etnomodi, fizička i profesionalna emancipacija žene, oduševljenje za sport i za glamur i onda opet njegov povratak u borbu za ugroženu samosvojnost

“…a onda će sve odletjeti jednog dana zajedno sa zemljom i sa zvijezdama, i sve će nestati tako temeljito netragom da nitko neće znati da smo mi tu bili i letjeli i da nam je bilo divno“ – pisao je Miroslav Krleža u tekstu „Let(imo) nad Panonijom“ 1929. godine. A taj je citat postao jednim dijelom kataloga impresivne zagrebačke izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt „Art Deco – i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata“, koja svjedoči u prilog Krležinoj tvrdnji koliko je bilo divno vrijeme umjetničkog pravca koji je najljepše proizvode umjetničkog nadahnuća oblikovao s utilitarnom namjenom, hrvatskom čovjeku na neposrednu korist! Uvelike je u tome sudjelovala i moda, a sociologinja (i to poglavito mode) dr. Djurdja Bartlett u preksinoćnjem je pratećem predavanju pokazala kako i koliko.

Ona je i autorica modnog dijela izložbe, zaslužna, uz kustosice muzeja, za modnu memoriju koja svjedoči o hrvatskom društvu, a tako je i koncipirala svoje predavanje. U njemu se zrcalilo građansko društvo između dva rata, nacionalna svijest oslikana u etnomodi, fizička i profesionalna emancipacija žene, oduševljenje za sport i novu dinamiku zapadnog svijeta, za glamur i onda opet njegov povratak u borbu za ugroženu samosvojnost.

Ključne riječi

Komentara 1

JB
juda ben tudum jr.
22:44 24.03.2011.

moda je lijep nacin da se obiljezi sjecanje na holokaust, iljadu mu holokausta moje prababe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije