Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Mjesec dana za javljanje na poziv za programe javnih potreba u kulturi

Ovogidšnji poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi prilagođen je okolnostima u kojima se kultura našla zbog pandemije koronavirusa
01. rujna 2020. u 10:02 1 komentara 172 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija 1. je rujna raspisalo Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu s rokom prijave od 1. rujna do 1. listopada 2020. godine.

Nakon provedenih konzultacija s kulturnim vijećima i povjerenstvima, Ministarstvo kulture i medija prilagodilo je Poziv okolnostima uvjetovanima pandemijom koronavirusa te raspisalo Poziv za programe iz svih područja kulturnog stvaralaštva koji će se održati slijedeće godine. 

S obzirom na izmjene i prilagodbu Poziva epidemiološkim uvjetima, svi potencijalni prijavitelji upućuju se da prouče Upute za prijavitelje za svako pojedino područje.

Nina Obuljen Koržinek 'U napadima na moj rad prednjače ljudi koji nemaju doticaja s kulturom'

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, svi prijavitelji se upućuju da predlože programe koje je moguće realizirati uz epidemiološka ograničenja sukladno specifičnosti svakoga područja za koje se program prijavljuje. 

U Ministarstvu tako upućuju prijavitelje da u troškovnike uključe različite mogućnosti održavanja programa, uključujući kvalitetno i inovativno osmišljene i producirane digitalne sadržaje, da planiraju veći broj programskih aktivnosti manjih formata u kontinuitetu ili unutar veće programske cjeline, da u području izvedbenih umjetnosti programiraju veći broj repriznih izvedbi premijernih naslova, koprodukcija i razmjena, kao i da u programima muzejske djelatnosti i vizualnih umjetnosti planiraju manji broj projekata koji se realiziraju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. 

Nadalje sugeriraju da se programi održavaju na otvorenom i/ili u prostorima u kojima se može osigurati propisan razmak između posjetitelja sukladno epidemiološkim uvjetima, da u troškovnik uključe promidžbu, odnosno snažniju vidljivost i medijsku popraćenost prijavljenih programa, da što više surađuju s domaćim autorima i umjetnicima, da ostvaruju što veću suradnju s drugim manifestacijama iz srodnih umjetničkih područja s ciljem objedinjavanja proračuna programa, stvaranja partnerskih suradnji te razvijanja nove publike bilo u digitalnom, bilo u fizičkom okruženju.

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU MINISTARSTVO KULTURE: Ministrica Obuljen Koržinek nije odlučivala oko provedbe i odluke natječaja za dodjelu sredstava medijima

U okviru Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. raspisat će se i posebni javni pozivi usmjereni na specifične segmente kulturnog stvaralaštva čiji će dinamika objave i rokovi biti naknadno objavljeni. Prema potrebi te ovisno u razvoju epidemiološke situacije, tijekom godine raspisat će se i posebni sektorski ad hoc natječaji.

Ministarstvo kulture i medija će kao i do sada pratiti razvoj epidemiološke situacije i utjecaja pandemije koronavirusa na cjelokupni kulturni sektor te će u suradnji s dionicima razvijati ciljane programe potpore kako bi se ublažile negativne posljedice i osigurao kontinuitet kulturnog djelovanja.

Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • sani1:

    Ma koja korist, ionako će sve dati crkvi za kojekakve numizmatičke zbirke.