Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberački uskoci

Mistična priča o nepobjedivim ratnicima koji su zaustavili širenje Osmanskog Carstva

Žumberački uskoci
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
25.01.2023.
u 12:31

Od 1. veljače ne propustite pogledati mističnu priču o višestoljetnim ratnicima koji su svojom borbom ostavili snažan trag u hrvatskoj i europskoj povijesti.

Dokumentarno- igrani film ''Žumberački uskoci'' prvi je projekt na nacionalnoj razini jednog primarno tiskanog medija kao što je Večernji list. Na velikom platnu i malim ekranima po prvi je puta oživljena mistična priča o višestoljetnim ratnicima, bečkim plaćenicima i hrvatskim grkokatolicima, a važnu ulogu imali su i u bitki kod Siska 1593.godine, kada je zaustavljeno širenje Osmanskog Carstva prema ostatku Europe. Otkrijete srednjovjekovni Žumberak i upoznajte žumberačke uskoke u priči punoj odanosti, emocija, krvi i borbe, ali i kontroverza i širokoj javnosti dosad neotkrivenih povijesnih detalja.

Žumberački uskoci u kratkom su roku izazvali veliko zanimanje javnosti pa je tako film prikazan u nekoliko gradova u Hrvatskoj: Zagrebu, Samoboru i Vukovaru kao i na televiziji s nacionalnom koncesijom što je privuklo brojnu publiku. Kako su se žumberački uskoci borili ali i kakvim životom su živjeli dok nisu ratovali saznajte u dokumentarno-igranom filmu "Žumberački uskoci" koji je od 1. veljače možete pogledati na vecernji.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije