Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Meštrovićeva erotika prožeta je suzdržanošću

U Cankarjevu domu bit će izloženo 50 djela našeg velikana
10. veljače 2018. u 14:35 0 komentara 343 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon uspješne izložbe “Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića” koju su Muzeji Ivana Meštrovića priredili 2016. u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, izložba “Ivan Meštrović – tjelesnost i erotika u kiparstvu” bit će predstavljena slovenskoj publici u Cankarjevu domu u Ljubljani. Otvorenje je 13. veljače, a bit će izloženo više od pedeset djela, skulptura i crteža iz privatnih i javnih hrvatskih zbirki.

'Lako razumljiva knjiga' Ivan Meštrović u slikama od Vrpolja do Amerike

Meštrovićev opus u sklopu izložbe promatran je kroz prizmu značenja nagog tijela i erotskih čitanja, a razvoj teme moguće je pratiti na skulpturi i crtežu u rasponu od 1903. do 1946. Prema motivu, kao i razdoblju, temu nagosti i erotike u djelu Ivana Meštrovića možemo promatrati kroz tri čitanja.

Cjelina pod nazivom “Nelagoda tijela” obuhvaća prva dva desetljeća 20. st. Poglavlje “Između dva Erosa i dvije Afrodite” obrađuje djela Meštrovićeva zagrebačkog razdoblja u kojem je moguće iščitati bliskost s antičkim poimanjem tijela, sukladno suvremenim tendencijama europskoga neoklasicizma.

Treća cjelina “Požar čula” pristupa temi iz biografskog aspekta. Ovaj dio Meštrovićeva opusa zasićen je intimnim podacima te se može sadržajno interpretirati poznavanjem specifičnih okolnosti i emocionalnih previranja unutar kojih se umjetnik našao otkrivajući tako njegovo osobno poimanje spolnosti.

“Neosporna je činjenica da je tijekom umjetničke karijere majstorski isklesao neke od najljepših ženskih aktova u kiparstvu dvadesetog stoljeća, kojima je izrazio svu raskoš svoje mediteranske čulnosti“, stoji u predgovoru.

Kustosi izložbe su Dalibor Prančević, Barbara Vujanović i Zorana Jurić Šabić, koji su se pri postavu služili i umjetnikovom biografijom “Vatra i opekline” u kojoj, među ostalim, piše da su ga privlačile žene u kojima je osjećao vrutak spolnosti, ali su pritom ipak osjećale stid.

Ivana Simić Bodrožić Knjiga na stolu Pamučasta erotika 
u kratkim pričama Ivane Simić Bodrožić gašparić Hrvatsko kiparstvo Kakva se erotika krije u dva zajašena Kožarićeva kozlića? Damir Novak Karikaturist D. Novak: Erotika i politika u vrijeme krize uvijek prolaze dobro

 

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.