Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opus velikog kipara

Meštrovićeva erotika prožeta je suzdržanošću

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.02.2018.
u 14:35

U Cankarjevu domu bit će izloženo 50 djela našeg velikana

Nakon uspješne izložbe “Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića” koju su Muzeji Ivana Meštrovića priredili 2016. u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, izložba “Ivan Meštrović – tjelesnost i erotika u kiparstvu” bit će predstavljena slovenskoj publici u Cankarjevu domu u Ljubljani. Otvorenje je 13. veljače, a bit će izloženo više od pedeset djela, skulptura i crteža iz privatnih i javnih hrvatskih zbirki.

Meštrovićev opus u sklopu izložbe promatran je kroz prizmu značenja nagog tijela i erotskih čitanja, a razvoj teme moguće je pratiti na skulpturi i crtežu u rasponu od 1903. do 1946. Prema motivu, kao i razdoblju, temu nagosti i erotike u djelu Ivana Meštrovića možemo promatrati kroz tri čitanja.

Cjelina pod nazivom “Nelagoda tijela” obuhvaća prva dva desetljeća 20. st. Poglavlje “Između dva Erosa i dvije Afrodite” obrađuje djela Meštrovićeva zagrebačkog razdoblja u kojem je moguće iščitati bliskost s antičkim poimanjem tijela, sukladno suvremenim tendencijama europskoga neoklasicizma.

Treća cjelina “Požar čula” pristupa temi iz biografskog aspekta. Ovaj dio Meštrovićeva opusa zasićen je intimnim podacima te se može sadržajno interpretirati poznavanjem specifičnih okolnosti i emocionalnih previranja unutar kojih se umjetnik našao otkrivajući tako njegovo osobno poimanje spolnosti.

“Neosporna je činjenica da je tijekom umjetničke karijere majstorski isklesao neke od najljepših ženskih aktova u kiparstvu dvadesetog stoljeća, kojima je izrazio svu raskoš svoje mediteranske čulnosti“, stoji u predgovoru.

Kustosi izložbe su Dalibor Prančević, Barbara Vujanović i Zorana Jurić Šabić, koji su se pri postavu služili i umjetnikovom biografijom “Vatra i opekline” u kojoj, među ostalim, piše da su ga privlačile žene u kojima je osjećao vrutak spolnosti, ali su pritom ipak osjećale stid.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije