Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karikaturist D. Novak:

Erotika i politika u vrijeme krize uvijek prolaze dobro

Damir Novak
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
21.01.2015.
u 08:31

Međimurski karikaturist izabran u međunarodni žiri uglednog natječaja CartoonART-a o napadu na redakciju humorističkog lista Charlie Hebdo u Parizu, autocenzuri...

Damir Novak postao je tražena osoba na svjetskim festivalima karikature. Traže ga i kao autora, natjecatelja, ali i kao člana žirija. Upravo je izabran u međunarodni žiri CartoonART-a u kojem su, uz njega, i predstavnici Rumunjske, Turske, Irana (u toj državi postoji i poseban odjel za karikaturu na umjetničkoj akademiji!), Belgije i Bugarske.

– Hrvatski karikaturisti priznati su u svijetu, ali malo nas je koji sudjelujemo na svjetskim festivalima i dobivamo nagrade. Malo nas je i u međunarodnim žirijima pa je ovo veliko priznanje. Na žalost, u Hrvatskoj je i premalo tiskovina u kojima se mogu objavljivati karikature, a nemamo ni humorističke podlistke. To je velika šteta jer ljudi su željni humora, pogotovo u vrijeme krize – tvrdi Međimurac Novak koji, kako kaže, ima sreću pa redovito objavljuje u lokalnom tjedniku. Zajedno s kolegama iz Hrvatskog društva karikaturista osudio je napad na redakciju humorističkog lista Charlie Hebdo u Parizu, koji će, vjeruje, dodatno pojačati autocenzuru među autorima.

"Protivnik sam toga da se karikatura koristi isključivo za vrijeđanje"

– Autocenzura je prisutna kod većine karikaturista. Protivnik sam toga da se karikatura koristi isključivo za vrijeđanje! Napad na redakciju u Parizu napad je na humor i satiru, a posebno na slobodu izražavanja i razmišljanja. Osobno nisam imao neugodnosti zbog svojih karikatura – kaže Novak. Dodaje i da teme iz politike i erotike u vrijeme ekonomske krize najbolje prolaze kod publike.

– Jako dobre reakcije dobivam i za motive iz svakodnevnog života, poput neimaštine, besparice i borbe za bolji život. Što je veće siromaštvo, za nas karikaturiste ima više posla.

>>Pariška gradonačelnica: Tužim Fox jer su svojim lažima okaljali sliku Pariza

>>Napadači na Charlie Hebdo pokopani u neoznačenim grobovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije