Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanirana dvorana otvara vrata

Maria Joao Pires umjesto Marthe Argerich na otvaranju sezone u Lisinskom

VL
Autor
Denis Derk
31.10.2020.
u 21:28

Martha Argerich zbog bolesti je otkazala koncert u Lisinskom, pa će zagrebačka publika u saniranoj dvorani slušati recital portugalske pijanistice Marie Joao Pires

Karizmatična pijanistica Martha Argerich zbog bolesti je otkazala koncert kojim je zagrebačka dvorana Lisinski u utorak 3. studenog trebala otvoriti koncertnu sezonu u potresom stradaloj velikoj dvorani. Umjesto slavne Argentinke, u zagrebački Lisinski dolazi portugalska pijanistica Maria Joao Pires. 

Ulaznice kupljene za koncert Marthe Argerich i grčke pijanistice Theodosije Ntokou vrijede za ovaj koncert. 

Maria João Pires prvi je put gostovala u Lisinskom u pratnji okrestra prije sedam godina, kada je izazvala oduševljenje svojim virtuoznim izvedbama Wagnera, Chopina i Mozarta. 

Maria João Pires rođena je u Lisabonu, a prvi je pijanistički nastup imala sa samo četiri godine, dok je već sa sedam svirala Mozartove koncerte za glasovir. S devet godina primila je najugledniju portugalsku nagradu za mlade glazbenike. Nakon završetka studija na lisabonskom konzervatoriju, gdje su je podučavali Campos Coelho i Francine Benoît, nastavila se usavršavati u Münchenu uz mentorstvo Rosi Schmid te Hanoveru uz Karla Engela. 

Međunarodnu slavu stekla je pobjedom na Beethovenovom natjecanju u Bruxellesu te nastupima s velikim svjetskim orkestrima u Europi, Americi, Kanadi, Japanu i Izraelu. 

Petnaest godina snimala je diskografska izdanja za izdavačku kuću Erato Records, specijaliziranu za promociju klasične glazbe francuskih skladatelja, a dvadeset je godina surađivala s uglednom kućom Deutsche Grammophon, koja je prošli mjesec objavila njezinu cjelokupnu diskografiju. Časopis Gramophone proglasio je njezine snimke Chopinovih Nokturna najboljima koje postoje.  

Od 2012. do 2016. godine u Glazbenoj kapeli kraljice Elisabeth u Švedskoj radila je s mladim talentiranim pijanistima iz cijeloga svijeta. Poznata je i po svojem humanitarnom i altruističnom radu: pokrenula je projekt Partitura Choirs u sklopu kojeg potiče rad zborova za djecu slabijeg imovinskog stanja te Partitura Workshops u koji je uključila i druge ugledne glazbenike pozvavši ih da rade s talentiranom djecom. Prije 20 godina osnovala je jedinstveni centar za umjetnost Belgai Center for Study of Arts gdje svojim predanim radom, kroz radionice za profesionalne glazbenike i glazbene entuzijaste, zagovara altruističnu dinamiku među umjetnicima različitih naraštaja predlažući alternativu u svijetu prečesto usmjerenom na kompetitivnost. Slične projekte pokrenula je i u Brazilu.

Martha Argerich trebala je u nedjelju navečer nastupiti na otvorenju Bemusa u Beogradu uz Simfonijski orkestar RTS-a, ali je otkazala taj koncert, što joj je, prema tvrdnjama beogradskih organizatora, savjetovao osobni liječnik zbog rizika u vezi sa koronskom pandemijom.

Koncertom koji bi se trebao održati u utorak 3. 11. počinje nova glazbena sezona u Lisinskom koji je teško stradao u potresu 22. ožujka, pa je velika dvorana bila podvrgnuta sanaciji.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije