Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET GLAZBE

Kao dar pretplatnicima nastupa fantastična Maria Joao Pires

Maria Joao Pires
27.04.2013.
u 09:00

Koncertna direkcija Zagreb vraća elitni koncertni ciklus, koji nastoji zadržati ekskluzivni status

Nakon godine kriznog posta i štednje, Koncertna direkcija Zagreb ponovo pokreće Svijet glazbe. Sudeći prema objavljenom programu pet koncerata, počevši od recitala pijanističkog genijalca Jevgenija Kissina 19. rujna, popularni pretplatnički ciklus nastoji zadržati elitni i ekskluzivni status. Veliki maestro Myung-Whun Chung dolazi sa slavnim orkestrom Staatskapelle Dresden i Mahlerovom Devetom simfonijom, a Bergenska filharmonija uz dirigenta Andrewa Littona dovodi u Zagreb prelijepu virtuoznu violinisticu Nicolu Benedetti. Simfoničari HRT-a u ciklusu će zasvirati pod vodstvom velikog ruskog maestra Jurija Simonova, a solist će biti Nikita Borisoglebskij, pobjednik violinističkih natjecanja Sibelius i Kreisler. Još jedan fantastičan mladi violinist, Mađar Kristof Barati, zatvara ciklus skupa s izvrsnim ansamblom \"Budafoki Dohnanyi Zenekar\".

Međutim, Svijet glazbe zapravo počinje već u utorak, 30. travnja, senzacionalnim \"nultim\" koncertom: s početkomu 19.30 u Lisinskom nastupa jedna od najvećih glazbenih umjetnica današnjice, slavna portugalska pijanistica Maria Joao Pires. Svirat će Chopinov Drugi klavirski koncert u f-molu uz ništa manje slavni orkestar i dirigenta: engleski maestro Trevor Pinnock i Komorni orkestar grada Basela večer će početi Siegfriedovom idilom Richarda Wagnera, a završiti Mozartovom Jupiter-simfonijom. Za publiku je svakako važna vijest to da će ulaznice za ovaj koncert dobiti na dar svi oni koji već u ponedjeljak ili utorak na blagajni Lisinskog ili Koncertne direkcije u Kneza Mislava 18 kupe pretplatu za Svijet glazbe. Može i na rate!

A uoči svog prvog nastupa u Hrvatskoj Maria Joao Pires odgovorila nam je na nekoliko pitanja o svojoj umjetničkoj misiji. Riječ je o umjetnici koja čvrsto vjeruje u važnost glazbe za svijet u kojem živimo. Zbog toga je, nezadovoljna premalom potporom koju je u domovini dobila za svoj umjetnički i kulturni centar Belgais, 2006. godine preselila u Brazil.

Glavni razlog bio je nedostatak interesa za nove i eksperimentalne projekte u Portugalu što je vrlo čudno i tužno za zemlju koja je prije četiri stoljeća prednjačila u otkrivanju svega novog – napisala nam je glazbenica o svom preseljenju u Brazil, dodajući kako je Južna Amerika općenito kontinent ogromnih mogućnosti koji mnogim ljudima pruža novu priliku.

O umjetničkoj iskrenosti i strasti Marie Joao Pires, koja će se sigurno čuti i u njenom Chopinu, najbolje svjedoči i njen odnos prema glazbenoj industriji, velikim diskografskim kućama i agencijama: \"Ja svakako osjećam da mi umjetnici i ta industrija više nismo na istoj strani. Ne želim početi rat, ali vjerujem da se napredovati može samo stvaranjem skupina istomišljenika koji žele pomoći glazbi da raste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije