Naslovnica Kultura Glazba

Kvartet vrhunskih hrvatskih glazbenika očarao Bečane

Užitak je bio slušati s koliko predanosti i međusobnog suglasja četvero sjajno uigranih glazbenika visokog umjetničkog dometa živi s odabranom komornom glazbom
18. studenoga 2013. u 16:18 1 komentara 661 prikaza
beč,koncert
Foto: Snježana Herek

Vrhunskom izvedbom skladbi Dore Pejačević, Božidara Kunca i Johannesa Brahmsa, violinista Anđelko Krpan, violist Milan Čunko, čelist Branimir Pustički te pijanist Dalibor Cikojević oduševili su u nedjelju navečer u jednoj od najljepših i najraskošnijih palača u Beču, Palais Eschenbach, probranu bečku publiku.

Nakon dugotrajnog pljeska i poklika ''bravo“ za maštovitu, visoko profesionalnu i tehnički superiornu izvedbu izuzetno zahtjevnog programa kojeg je obilježio Glasovirski kvartet u D-molu, op. 25 Dore Pejačević, Kuncov Glasovirski kvartet u D-molu, op. 36 i glasoviti Brahmsov treći Kvartet u C-molu, Op. 60 br. 3 uslijedio je još jedan dodatak kvarteta za očaranu publiku.
Užitak je bio slušati s koliko predanosti i međusobnog suglasja četvero sjajno uigranih glazbenika visokog umjetničkog dometa živi s odabranom komornom glazbom. Svejedno je koju su partituru imali pred sobom, ishod je uvijek bio isti : vrhunsko zajedničko muziciranje i tehnička spremnost za glazbene izazove. Stoga je oduševljenje brojne publike, uglavnom Austrijanaca, veličanstvenom koncertnom večeri, bilo više nego razumljivo.

Koncert je održan u sklopu 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, čiji je organizator Muzičko informativni centar Koncertne direkcije Zagreb na čelu s voditeljem MIC-a, inicijatorom i umjetničkim ravnateljem Festivala Davorom Merkašom, i bio je jubilarni 100. po redu u devet godina održavanja jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija Hrvata u austrijskom glavnom gradu.
Koncertu je bila nazočna, između ostalih, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber.

Kvartet Papandopulo Gostovanje hrvatskih glazbenika Kvartet Papandopulo na Festivalu hrvatske glazbe u Beču

- Imali smo sreću da je 100. koncert Festivala dopao upravo nas - rekao je nakon koncerta dekan Muzičke akademije u Zagrebu, pijanist i najpoznatiji književnik među glazbenicima Dalibor Cikojević za Večernji list, izrazivši zadovoljstvo reakcijama verzirane bečke publike, koja je s interesom pratila koncert.

- Uz Brahmsov antologijski Klavirski kvartet u C-molu, publici smo premijerno predstavili dva velika Klavirska kvarteta hrvatskih autora, Dore Pejačević i Božidara Kunca, čiju su autentičnost i autohtonost prepoznali i Bečani - istakao je Cikojević dodavši kako je bečki koncert bio ''dvostruka inozemna premijera djela i notnog materijala navedenih hrvatskih autora“.
Cikojević je rekao kako su izvođači koncert posvetili Davoru Merkašu, pokretaču Festivala koji je njegov ''spirutus movens“ napomenuvši kako voditelj MIC-a već devet godina neumorno radi na prikupljanu notnog materijala hrvatskih skladatelja i promociji hrvatske glazbe u zemlji i inozemstvu.

- I večerašnji koncert ogledni je primjerak Merkaševog entuzijazma - zaključio je pijanist Cikojević, najavivši kao sljedeći projekt snimanje Kvarteta Božidara Kunca za Hrvatski radio.
 

VIP izdvaja za Vas

  • Alkana:

    Hajde, lijepo! Da se jednom kritičari pozitivno osvrnu i na naše umjetnike. Nigdje ne vidim tko je autor ove kritike?