Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODZVONILO STIHIJI

Kultura će se financirati po trogodišnjem, europskom modelu

'27.01.2012., Zagreb - Svecano otvaranje Noci Muzeja, muzej Mimara. Ministrica kulture Andrea Zlatar na predstavljanju virtualnog muzeja Dubrovnika.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
03.04.2012.
u 15:42

Ministrica Andrea Zlatar Violić najavila velike promjene koje za institucije stupaju na snagu već ove godine, a za udruge 2013.

Dosadašnji način financiranja kulture u Hrvatskoj završena je priča, poručeno je s radionice Ministarstva kulture koja je okupila županijske i gradske kulturnjake. Europska unija zahtijeva trogodišnji ciklus financiranja na što mora prijeći i Hrvatska. Tako će već ovog ljeta na natječaju Ministarstva kulture za javne potrebe u kulturi sve institucije morati priložiti barem osnovni strateški kulturni plan.

– Strategija kulture za kazalište nije popis premijera, a za galerije popis izložbi. Strategija nije popis želja. To je složeniji dokument u kojem treba poći od realnih mogućnosti i doći do razvoja – poručila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Za sada ministarstvo neće zahtijevati strateške planove od nevladinih i neovisnih udruga, ali moratorij za njih trajat će samo do 2013. godine. Ministarstvo će ubuduće inzistirati da institucije, napose kazališta, proizvode mobilnije predstave kako bi imala više gostovanja.

– Proteklih godina nismo odgajali nove generacije publike za umjetnost. Naš je obrazovni sustav u razvoju stao negdje tamo 1910. ili 1920. godine. Lektira nam doseže do polovice 20. stoljeća. Naša publika nije u stanju razumjeti modernu umjetnost niti ideju performansa. Nismo otvoreni za novo – poručila je ministrica nakon što je njen zamjenik Berislav Šipuš govorio o važnosti Hrvatske glazbene mladeži, ali i umjetničkog obrazovanja.

– Uspjeli smo uništiti plesno obrazovanje koje smo imali pedesetih godina prošlog stoljeća. Sada ga moramo oživjeti. U Hrvatskoj imamo samo jednu namjenski građenu koncertnu dvoranu, sada staru 37 godina. A Venezuela je pomoću glazbe s ceste uspjela otrgnuti milijune mladih ljudi – rekao je Šipuš.

Zamjenik zagrebačkog pročelnika za kulturu Tedi Lušetić istaknuo je da u Hrvatskoj nemamo nijednu modernu kazališnu dvoranu, dok je zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković najavila da će Split uskoro dobiti reprezentativnu koncertnu dvoranu sa 250 sjedećih mjesta, dok će na istočnom dijelu rive vrlo skoro graditi veliku koncertnu dvoranu. Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević istaknuo je i da nove tehnologije mijenjaju pristup kulturnom proizvodu te da strategije u današnjem svijetu jako brzo zastarijevaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije