Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera 'Političko vjenčanje'

Komedija bez žalca kao puki podsjetnik na prošlo vrijeme

političko vjenčanje
Kerempuh
22.12.2014.
u 15:33


U režiji Borne Baletića gubi se satira i svi likovi kao da su glupi ili gluplji

Za sam kraj godine u kojoj slavi 50 godina svog postojanja, Satiričko kazalište Kerempuh pripremilo je u petak premijeru predstave "Političko vjenčanje". Kerempuh je tako još jednom odao počast svom osnivaču, kućnom piscu i dugogodišnjem ravnatelju Fadilu Hadžiću.

Na žalost, iz njegova bogatog opusa odabran je tekst koji je tijekom vremena izgubio mnogo od svoje satiričke hrabrosti. Priča o mladom paru koji se odlučuje vjenčati, pri čemu mora srušiti barijere u svojim obiteljima od kojih je jedna komunistička, a druga religiozna, imala je sasvim drugo značenje 1968. godine, kada je predstava praizvedena.

Humor kao običan geg

Tada je to bila situacija "rođena" za ubojitu satiru, a danas je tek podsjetnik na neka davno prošla vremena, kojem ni redateljski pristup ne daje previše šanse. Borna Baletić režirao je "Političko vjenčanje" u maniri najjeftinijih američkih komedija u kojima su svi glupi, ili gluplji, te potpuno izgubio satiru, a humor sveo na običan geg, a u takav su se pristup uklopile i scenografija Tanje Lacko (karikatura građanskog stana s lusterom od jelenjih rogova) i kostimi Irene Sušac koja od ženskih likova doslovno radi karikature izvan vremena i prostora.

Dva puta kroz prozor

No, što drugo očekivati kada redatelj u programskoj knjižici, upitan što je kvalitetan kazališni humor, izjavljuje: "Kad nekome izmaknete stolicu i on padne na pod..." Upravo tako režirao je ovu predstavu koja stolicu na trenutke izmiče gledatelju budeći tek nelagodu, što je najblaža moguća riječ za scene u kojima, primjerice, Elizabeta Kukić čak dva puta pada kroz prozor (?!). U takvim je situacijama doista teško gledati glumicu njezina komičarskog kalibra i dokazane veličine. U ostalim ulogama nastupaju Željko Königsknecht, Nina Erak-Svrtan, Mia Anočić-Valentić, Filip Detelić te gost iz Gavelle Ozren Grabarić, svi zajedno tek na trenutke "vjerni" Hadžiću samom.

>> Istinska i pametna satira uz sjajne glumačke izvedbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije