Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivaju se detalji

Kino Europa vodit će bivši šef HAVC-a, tko će dobiti unosni šank?

24.04.2020.
u 17:54

Mnogi su pretpostavljali da bi šank mogao pripasti Tomi Ricovu, koji vodi i kafić u KIC-u, ali on je to demantirao. Rafaelić i Ištvančić zaposleni su bez natječaja jer KIC na to nije obvezan, kaže ravnatelj Bujas

Već dva dana ne smiruje se buka izazvana odlukom gradonačelnika Milana Bandića da kino Europa dodijeli Kulturno informativnom centru, u kojem su nedavno zaposleni redatelj Branko Ištvančić te povjesničar filma i bivši šef HAVC-a Daniel Rafaelić koji će, doznajemo, programski voditi kino Europa.

Odluka o dodjeli kina Europa KIC-u donesena na preporuku Gradskog ureda za kulturu koji vodi spisateljica Milana Vuković Runjić, koja se s Rafaelićem često pojavljivala u TV emisijama.

– Poprilično je logično da kino Europu preuzme baš KIC – rekla nam je Milana Vuković Runjić na konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti. Logičan je to potez, tvrdi Runjić, jer radi se o “gradskoj ustanovi koja se od 1964. bavi kulturnim menadžmentom”, a čini se da nije sporno ni što nije raspisan javni natječaj iako je upravo na njemu i na hitnoj sanaciji lani inzistirao gradonačelnik Bandić.

– To je kao model kada gradska ustanova “August Cesarec” upravlja Kinotekom pa se sada gradsko kino prepušta gradskoj ustanovi na upravljanje. Zato nije bilo ni natječaja. Vodeći se tim modelom, smatramo da ova ustanova posao može kvalitetno raditi jer se i u drugim situacijama na sličnim projektima pokazala uspješnom – pojasnila je pročelnica Gradskog ureda za kulturu dodavši da “KIC ima i svoje kino i programe pa se išlo na tu priču”.

U spomenutoj Kinoteci program trenutačno uređuje filmski kritičar Mario Kozina, nekadašnji suradnik HAVC-a koji je tu ustanovu napustio u vrijeme Rafaelićeva mandata. Kozina je zaista uspio napraviti iskorak u odnosu na praktički nepostojeće programe iz ranijih godina, oslanjajući se na arhivske, ali i na novije filmske naslove. Kinoteka godišnje ima oko osam tisuća posjetitelja, dok je kino Europa imalo oko 120 tisuća posjetitelja.

Troškovi takvog pogona obično se kreću oko milijun i pol kuna godišnje, koliko su u kino Europa ulagali privatnici iz Zagreb Film Festivala, dok troškove operative Kinoteke, a uskoro i kina Europa, pokrivamo iz gradskog proračuna. Dodatno, ZFF je kao zakupac u obnovu kina Europa uložio oko pet milijuna kuna, reinvestirajući dio novca zarađenog ugostiteljskom djelatnosti. Mnogi se logično pitaju je li to dovoljno da im se automatizmom produlji upravljanje kinom, no šef ZFF-a Boris T. Matić kaže da su samo htjeli transparentnu priliku.

– Imali smo uspješan model koji je Grad koštao nula kuna, a služio je građanima i osvojio je nagradu za najbolje europsko kino. Iako smo imali pravnu osnovu za produljenje ugovora, bili smo spremni ići i na natječaj. Možda uskoro otkrijemo zašto nam je to onemogućeno – rekao nam je Boris T. Matić, koji tvrdi da su Gradu nudili da zajedno ulože u dodatnu sanaciju kina, ali umjesto odgovora dobili su rješenje o neproduživanju ugovora te su uskoro bili prisiljeni napustiti kino.

Kako napreduje sanacija, pitali smo Grad, iz kojeg smo dobili samo šturi odgovor da je dokumentacija za obnovu i sanaciju zgrade kina Europa još u izradi, a plan će trebati revidirati i zbog oštećenja nastalih na južnom zidu u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Prema procjeni koju je Večernji list objavio prošle godine, ako Grad Zagreb i dalje namjerava aplicirati na fondove EU kako bi obnovio zgradu kina, ono bi moglo ostati zatvoreno još nekoliko godina pa je pitanje kojim će to programom u zatvorenom kinu upravljati Rafaelić. S druge strane, nije nemoguće zamisliti da KIC ranije useli u kino i time demantira tvrdnju koja je građanima plasirana u vrijeme zatvaranja kina, da se zbog njegova stanja unutra ne može obavljati kinoprikazivačka djelatnost.

U vrijeme gašenja kina u travnju prošle godine, mnogi su pretpostavljali da se prava bitka zapravo vodi oko toga tko će upravljati kafićem na unosnoj lokaciji, a kao jedna od mogućih zainteresiranih stranki spominjao se Tomo Ricov, jedan od “kraljeva Adventa” koji u gradskim prostorima vodi kafić KIC-a i kavanu Johann Franck, a sestra mu je Bandićeva savjetnica Jelena Ricov. Međutim, on je to demantirao.

- Vidim da me se počelo neosnovano spominjati kao mogućeg zakupnika kafića u kinu Europa pa da odmah razjasnim: ni u ludilu to ne bih napravio. U potpunosti podržavam način na koji su Boris T. Matić i ZFF ekipa vodili kino i prosvjedovao sam zbog njihovog neopravdanog izbacivanja. Ne bi mi ga ni nudili, svojevremeno sam imao dosta problema sa KIC ustanovom - napisao je Ricov na Facebooku.

Rravnatelj KIC-a Petar Bujas kaže da u ovom trenutku još nemaju u vidu nijednog ugostitelja te da će o eventualnim takvim planovima na vrijeme obavijestiti javnost.

Ako bi se kafić ustupio privatniku, a troškove kina pokrivao Grad, to bi svakako bila nepovoljnija računica od one u kojoj je kafić bio stavljen u financijsku i logističku službu kina, kako je bilo u vrijeme dok je kinom Europa upravljao ZFF. Novonastalom trošku, čini se, trebat će pribrojiti i stan od 264 kvadrata u Deželićevoj ulici koji je za potrebe KIC-a nedavno unajmio Grad, i to od privatne osobe za oko tri tisuće eura mjesečno, iako je poznato da je Grad Zagreb u posjedu niza nekretnina u centru grada. Odlukom o najmu u Gradu su rekli da nemaju adekvatan prostor koji bi ustupili KIC-u, zbog čega su odlučili unajmiti privatni stan.

1/17

O planovima za budućnost kina Europa, novim zapošljavanjima te o prostoru u Deželićevoj pitali smo ravnatelja KIC-a.
– KIC vidi kino Europu kao javno kino otvoreno za sve relevantne filmske inicijative, uključujući festivale koji su se i prije održavali u kinu, ali i neke nove. Pri tome, odgovorno tvrdim da će se i dalje moći održavati Zagreb Film Festival, naravno ako organizatori to budu htjeli. S naše strane nastojat ćemo svima ponuditi dobre uvjete najma, primjerene financijskoj krizi u kulturi. Također, imat ćemo i vlastite filmske programe u smislu promoviranja umjetničkog filma ali i hrvatske filmske baštine. Prostor u Deželićevoj koji spominjete Grad je unajmio putem javnog natječaja i koristit ćemo ga za ured KIC-a. Za to sam poslao zahtjev prije odluke o kinu Europa. Kolege Rafaelić i Ištvančić zaposleni su kao viši stručni suradnici temeljem mojeg prijedloga zbog njihove profesionalne biografije, a što je odobrilo Upravno vijeće KIC-a – rekao nam je ravnatelj Petar Bujas, koji naglašava da su obojica i prije surađivali s KIC-om kao i mnogi drugi vanjski suradnici.

– Treba isto tako napomenuti da je po našem Statutu i Pravilniku o radu natječaj obavezan samo u slučaju izbora ravnatelja, dok su svi ostali djelatnici zaposleni temeljem svojih stručnih sposobnosti i mahom temeljem prijašnje suradnje s ustanovom, pa je takav slučaj bio i s ovim kolegama. Sa svoje strane, s obzirom na nedoumice koje se pojavljuju u medijima, ističem da nijedna javna ustanova u kulturi ne plaća najam Gradu Zagrebu kao svome osnivaču, pa tako neće ni KIC. To nam daje elastičnost u budućem povoljnom formiranju cijena najma za sve zainteresirane filmske festivale i popratne filmske programe – dodaje Bujas, odgovarajući na primjedbe kako za nove suradnike koji bi trebali voditi kino Europa nije raspisao javni natječaj.

Mnoge je zanimalo i kakva će sada biti budućnost Dokukina, uspješnog specijaliziranog kina koje u KIC-u vodi udruga Restart. Bujas uvjerava da za njih nema brige te da je usprkos zapošljavanju dvojice novih suradnika za kinoprogram Dokukinu upravo produljio ugovor na još godinu dana.

Inače, kao što se Borisu T. Matiću u vrijeme borbe za kino Europa izvlačilo vlasništvo vile u Istri, sada je počela obrnuta diskreditacijska kampanja usmjerena protiv Rafaelića. Među filmašima tako kruži dokument koji pokazuje katastrofalne ocjene njegova upravljanja HAVC-om koje je Upravni odbor HAVC-a uputio ministrici kulture u prosincu 2018. godine, nedugo nakon kojeg je Rafaelić otišao s čela te institucije.

Iz arhiva web-stranica Grada Zagreba iskopan je i dokument kojim mu se na povlašteno korištenje dodjeljuje stan u vlasništvu Grada Zagreba, što bi valjda trebalo poslužiti kao argument da se radi o čovjeku bliskom gradskoj politici, iako je njegovoj molbi za korištenje gradskog stana u vrijeme kada je vodio HAVC bila priložena i preporuka Ministarstva kulture.

U situacijama visokih strasti brojni detalji isplivaju na površinu, dio njih svakako će se zlonamjerno tumačiti, ali u toj oluji ne smije se zaboraviti na interes građana i na koncu samog Grada, kojem bi moralo biti važno da održi kontinuitet uglednog i uspješnog kina Europa.

Komentara 4

BL
Blomberg
20:39 30.04.2020.

Zar je toliko tesko u zagradi napisati sto mu znaci kratica KIC

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:48 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:21 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije