Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJE LI USKOK ADVENT?

Dobili lokacije za kućice za prosječno 3.300 kn, a onda ih daju u najam i za 100.000 kn

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
04.12.2019.
u 06:32

Najam na Tomislavcu za cijeli Advent iznosi 27.000 kuna, u Maksimiru 23.000, a na Zrinjevcu 29.000, kazala je Slavica Olujić Klapčić, vlasnica Katapult promocije

Iako su ugostiteljsko-trgovačke kućice ovih dana po javnim površinama u Zagrebu postavljene zbog božićnog ugođaja, u Gradu Zagrebu odlučili su da je Advent u Zagrebu manifestacija i tako izbjegli raspisivanje javnih natječaja za dodjeljivanje lokacija za postavljanje tih kućica.

Naime, u odluci o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina jasno je navedeno da se lokacije za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost u povodu uskrsnih i božićnih blagdana daju na privremeno korištenje javnim natječajem. No u istoj odluci navedeno je i da gradonačelnik može neposredno dati lokacije na korištenje, među ostalim, ako je riječ o nekoj manifestaciji. A te lokacije za kućice bez javnih natječaja dobile su probrane tvrtke koje su svaka za sebe prijavile neku manifestaciju.

Od posebnog interesa za grad

Te tvrtke Gradu plaćaju naknade za korištenje tih površina, koje inače iznose za četvorni metar ugostiteljske kućice 35 kuna dnevno, a za ostale djelatnosti 20 kuna po kvadratu na dan. No one su i na taj iznos od Milana Bandića dobile 50 posto popusta jer gradonačelnik ima pravo dati taj popust ako neku manifestaciju proglasi od posebnog interesa za grad. A to je i učinio. Tako prosječno te tvrtke Gradu za jednu lokaciju plaćaju nešto više oko 3300 kuna, a zatim ih daju ugostiteljima i trgovcima u najam po višestruko većim cijenama, neke dosežu i 100.000 kuna.

Prema zadnje dostupnim podacima od prošlog tjedna, Grad Zagreb odobrio je postavljanje 228 kućica za Advent. Pri tome je najviše lokacija dobila tvrtka Demo Rebus koja je prijavila manifestaciju Adventski vjenčić. Za 50 lokacija ta će tvrtka Gradu platiti ukupno 311.508 kuna.

No puno će više zaraditi od davanja u najam kućica. Novinari 24sata došli su do informacije da Demo Rebus svoje kućice iznajmljuje po cijeni od 35.000 do 60.000 kuna pa i više. Direktor Demo Rebusa je Denis Mohenski koji je vlasnik i bistroa Deno.

Tvrtka je osnovana 2016., kad je prvi put “nastupila” na Adventu, a lani je imala prihode od 4,9 milijuna kuna i dobit od 1,4 milijuna kuna. Jedna od tvrtki koja je dobila najviše lokacija je Kokoš ili jaje koja je dobila dozvolu za postavljanje 37 kućica. Za to će Gradu platiti 178.928 kuna. Riječ je o kreativnoj agenciji koju vodi Roman Pokos, a koja je osnovana 2012. i poznata je po manifestaciji Fuliranje koju je prijavila i za ovogodišnji Advent.

Agencija je lani imala 4,8 milijuna kuna prihoda i dobit od 363 tisuće kuna. Tvrtka Svibanj projekt za manifestaciju Advent u Zagrebu dobila je lokacije za 36 kućica za što će platiti 101.400 kuna. Ta tvrtka ugostiteljske kućice iznajmljuje za 40.000 kuna, a suvenirske za 16.000 kuna. Svibanj projekt osnovan je 2014., vodi ga Ivana Perišić, a tvrtka je lani imala prihode od 2,6 milijuna kuna i dobit od 50.000 kuna. Tvrtke pod zajedničkim imenom Katapult promocija, Koncept i Event pak lokacije za kućice na Zrinjevcu, Tomislavcu i Maksimiru dobile su od Turističke zajednice Grada Zagreba, koja ih je pak besplatno dobila od Grada Zagreba. Samo na Zrinjevcu te će tvrtke imati 19 ugostiteljskih i 25 suvenirskih kućica.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Kako je nedavno kazala za Večernji list Slavica Olujić Klapčić, vlasnica Katapult promocije, najam na Tomislavcu za cijeli Advent iznosi 27.000 kuna, u Maksimiru 23.000, a na Zrinjevcu 29.000. Najam suvenirskih kućica stoji 8000 kuna. Katapult promocija je agencija za organiziranje evenata, osnovana je 2002., a lani je imala četiri milijuna kuna prihoda i dobit od 5,8 tisuća kuna. Tvrtke Koncept i Event osnovao je pak Mario Klapčić 2018., odnosno 2017. Koncept je lani uprihodovao 3,6 milijuna kuna i imao dobit od 73 tisuće kuna, dok je Event imao prihode od 1,8 milijuna kuna i dobit od 43 tisuće kuna.

Tvrtka Pepermint pak dobila je 16 lokacija za kućice, i to za manifestaciju Božićna bajka, a za što će platiti 131.385 kuna. Kućice na Trgu bana Jelačića daje u najam po cijeni od 40.000 i 100.000 kuna. Pepermint je osnovan 2009., jedan od osnivača je Tomislav Ricov. Tvrtka je lani imala prihode od 11,6 milijuna kuna i dobit od 12 tisuća kuna. Tvrtki Dobra nota, u vlasništvu Kraljeva ulice, odobreno je postavljanje 10 kućica za manifestaciju Advent na Strossu, i to za 31.666 kuna. I cijena najma njihovih kućica je između 40.000 i 100.000 kuna. Dobra nota lani je imala prihod od 1,6 milijuna kuna i dobit od 12,8 tisuća kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za komunalne poslove Dinko Bilić za članak odluke koji navodi da se za postavljanje kućica u povodu božićnih blagdana provodi javni natječaj kaže da se on odnosi isključivo na davanje na privremeno korištenje lokacija za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost u povodu uskrsnih i božićnih blagdana bez održavanja manifestacija i bez ikakva prijavljenog programa. Tako navodi primjer štandova na okretištima tramvaja. Shodno tome, tvrdi Bilić, ta se odredba primjenjuje u situacijama kada Grad Zagreb planira isključivo prigodnu prodaju i ugostiteljske usluge bez ikakva popratnog sadržaja i događanja na tim lokacijama.

Iz Grada Zagreba jučer su nam poslali najnoviju listu tvrtki i udruga koje su dobile na korištenje javne površine za Advent, no bez broja kućica. Na toj su listi još Udruženje obrtnika Grada Zagreba, Galerija Klovićevi dvori, Udruga priroda za sve... No za svaku od njih naveli su nam kad su podnijeli zahtjev za dodjelu lokacija. Tako je primjerice Demo Rebus svoj zahtjev podnio 2. listopada, uz izmjene u studenom, a rješenja je dobio 21. i 28. studenog.

USKOK-ovi izvidi

Iz Grada su već prije priopćili da zahtjev za korištenje lokacije na javnoj površini može podnijeti svaka fizička osoba, fizička osoba obrtnik i pravna osoba gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove. Gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove potpun zahtjev dostavlja Povjerenstvu na čiji prijedlog gradonačelnik donosi zaključak.

Bilić nam je kazao i da podnošenje zahtjeva za korištenje lokacije na javnoj površini za organiziranje Adventa sljedeće godine nije ograničeno rokovima te da svaka zainteresirana fizička osoba, obrtnik i pravna osoba može podnijeti zahtjev gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove već danas.

Grad će pak od dodjele javnih površina za kućice za Advent zaraditi ukupno 941.005 kuna. A je li zagrebačka adventska priča privukla i istražitelje? U USKOK-u su nam kazali da su njihovi izvidi u skladu sa zakonskim odredbama tajni zbog čega ne daju informaciju provode li ih ili ne.

Komentara 99

KU
Kultura
06:54 04.12.2019.

Malog covjeka tjeraju u zatvor za 1000 kuna, a ovdje pred ocima svih ovako koriste grad za milijunsko bogacenje. I onda nas pitaju vjerujete li pravosudju.

SV
SveJeUzalud
07:01 04.12.2019.

....kakva besramna država...

CH
che99
07:20 04.12.2019.

ne znaš jeli tragičniji ovaj seljonačelnik, korumpirani, bahati, ovi što glasaju za njega iz kojekakvih sitnih, kokošarskih interesa ili onaj tko je gradonačelniku uopće dodijelio takve ovlasti, strašno!!! To se mora mijenjati i ta funkcija mora postati protokolarna da ne postanemo ponovo žrtve bolesnog čovjeka!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije