Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. godina smrti

Janko Polić Kamov - Prvak hrvatske avangarde

kamov
Foto: Arhiva VL
1/4
08.08.2010.
u 11:34

Odgajan je u slobodarskom duhu,okružen velikom bibliotekom svog oca: s braćom i sestrama ostvaruje u kućnom kazalištu parodiju Othella,a svoje prve radove objavljuje pod pseudonimom Miomir Trsatski u kućnom listu "Soko"

Janko Polić Kamov rodio se u mnogobrojnoj trgovačkog obitelji u Pećinama na Sušaku 17.studenog 1886.i imao je samo dvadeset i četiri godine kada je umro na svom posljednjem putovanju u katalanskom gradu Barceloni,8.kolovoza 1910. u bolnici za beskućnike - Santa Cruz, a pokopan je u zajedničkoj grobnici na Cementerio del Este u Barceloni.

Odgajan je u slobodarskom duhu,okružen velikom bibliotekom svog oca: s braćom i sestrama ostvaruje u kućnom kazalištu parodiju Othella,a svoje prve radove objavljuje pod pseudonimom Miomir Trsatski u kućnom listu "Soko". Polazi sušačku gimnaziju gdje upoznaje fatalnu Katarinu Radošević sestru svog prijatelja Mije Radoševića,koju će ovjekovječiti u svojim pjesmama kao jedinstvenu Kitty.

S Mijom Radoševićem i Josipom Baričevićem osnovat će revolucionarni avangardni kružok Cefas.U svega četiri godine rada(1906-1910) Kamov je napisao nekoliko dramskim tekstova,dvije zbirke pjesma,jedan roman,knjigu lakrdija,priče,feljtone,članke.Tako je Isušena kaljuža koju mnogi smatraju prvim eurpskim egzistencijalističkim romanom,objavljena prvi put tek u Sabranim djelima,1956.iako je nastala nekoliko desetljeća prije kultnog egzistencijalističkog romana Mučnina Jeana Paula Saratrea.

Važno je spomenuti da je svoju Isušenu kaljužu Kamov pisao u Zagrebu u Jurišićevoj 18. Nakon propasti očeve tvrtke,obitelj seli u Zagreb i živi najprije u Šenoinoj ulici,a potom u Jurišićevoj (ugao Palmotićeve i Jurišićeve).Sudjelujući u protkhuenovskim demonstracijama sa Stjepanom Radićem izdržava tromjesečnu zatvorsku kaznu.Nakon smrti roditelja odlazi na putovanje, najprije u Veneciju gdje mu brat Milutin studira glazbu.

Uz pomoć brata Vladimira tiska četiri knjige 1907.godine:pjesme Psovka i Ištipana hartija i drame Tragedija mozgova i Na rođenoj grudi.Živeći na granici bijede,ipak zahvaljujući pomoći brata Vladimira i ujaka često putuje,grozničavo piše i čita,nalazeći se često u neposrednoj blizini predstavnika najradikalnijih europskih književnih strujanja,pa će se posthumno 1913. naći njegove Natuknice (Accenni) na stranicama Papinijeve "Lacerbe".

U svezi njegove avangardnosti, valja spomenuti odnos A.G.Matoša prema Janku Poliću Kamovu - napada njegovu poeziju i njegovu dramu Tragedija mozgova,da bi u povodu prerane smrti Kamova, napisao potresni nekrolog:"Umro je,poginuo je u času kada je našao svoju literarnu formu".Druga je stvar s Krležom,koji Kamovu posvećuje 1919. svoju priču Hodorlahomor Veliki ili Kako je Pero Orlić prebolio Pariz.Uspomeni Janka Polića Kamova, koji je junački pao sa stijegom u ruci("Plamen",1919).

Krleža je tu posvetu izostavio iz svih kasnijih izdanja ove priče.To možda najviše govori o samom Krleži i njegovu odnosu prema Kamovu. Svojom poezijom,dramom i pričama,Kamov anticipira neke od kasnijih stavova futurista(posebice o sintetičkom teatru)i europske avanagarde i egzistencijalističke literature Sartrea ili Camusa(tjeskoba).Kamovljev roman Isušena kaljuža,koji izlazi gotovo pola stoljeća nakon što je napisan naš je prvi ozbiljni Bildungsroman s logikom apsurda koju razvija glavni junak Arsen Toplak,a koju ćemo kasnije susretati u djelima modernih europskih prozaista.

Njegove priče tek odnedavno dobivaju svjetsku reputaciju u Americi.I hrvatska drama 19.st. i drama moderne iscrpljuje se u traženju i učvršćivanju estetike harmoničnog diskursa, tek s pojavom dramskih tekstova Janka Polića Kamova, literarni identitet i cjelina koja sjedinjuje sve elemente djela – počela se raspadati. Počelo je novo doba a najveći zamašnjak bijaše mu Janko Polić Kamov.

Ključne riječi

Komentara 2

LA
lazarusledd
07:43 09.08.2010.

\"Tijesan bješe mi vijek, a velebna bješe mi duša.\"

MW
MadDog White
17:24 08.08.2010.

Eh, nekima bi - kao pasjim štencima u drek - trebalo njušku gurnuti u Kamova dok im ne pozli. Svim ostalima: čitati, gladno čitati! Naše je propadanje gore i zazornije nego je on mogao predvidjeti. Nije problem u tome što je mnogima njegova literatura nepodnošljiva. Problem je u stvarnosti koja je još gora, ali si fantaziramo kako je najlakše okrenuti glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije