Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijska kultura

Izložba "Tagoreovo slikarstvo" otvorena u Mimari

autoportret književnika i nobelovca tagorea
Foto: arhiv
1/3
24.05.2011.
u 12:47

Slike slavnog Indijca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost i velikog prijatelja Zagreba

Sinoć je u muzeju Mimara otvorena izložba "Tagoreovo slikarstvo" i održan koncert pod nazivom "Tragom Tagoreovih suzvučja". Vrhunac je to drugih po redu Dana indijske kulture koji su ove godine posvećeni nobelovcu Rabindranathu Tagoreu.

Ove se godine slavi 150. obljetnica njegova rođenja i 85 godina od njegova posjeta u Zagrebu. Izložbu je i otvorio veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Pradeep Singh koji je podsjetio na Tagoreov posjet Zagrebu davne 1926. godine riječima:

– Zagreb ima posebnu vezu s Tagoreom, ne samo zbog posjeta nego zbog prvog prijevoda Tagoreovih djela u Europi iz 1914. godine.

Luka Bebić, predsjednik Sabora RH, tom je prigodom citirao Tagoreovu misao o umjetnosti:

– U umjetnosti čovjek govori o sebi, a ne o svojim predmetima.

Tagore je bio pjesnik, esejist, prozni i dramski pisac, glazbenik, filozof , učitelj, vizionar, aktivist i umjetnik. Slikanjem se počeo baviti u kasnijoj životnoj dobi. Crtao je olovkom, olovnom pisaljkom, tintom, slikao pastel i akvarel, ali i prirodnim bojama.

Radovi na ovoj izložbi koju možete pogledati do 31. svibnja nisu originali. Riječ je o digitalnim oživotvorenjima, s obzirom na to da su originalni radovi osjetljivi i ne bi mogli neoštećeni prijeći toliki put.

Tagore svoje radove nije potpisivao ili na njih upisao datum. Rijetki su potpisi različiti i nalaze se na različitim mjestima. Pretpostavlja se da su radovi nastali između dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća.

Slikama dominiraju crna linija i ukrasni uzorci, a crteži prikazuju lica, ženske i muške portrete.

Ženski portreti ovalnih su lica i pronicljivih očiju jer je Tagore uvijek gledao na žene kao ravnopravne muškarcu i zalagao se za to da se njihov glas čuje. Portreti muškaraca i autoportreti nacrtani su crnom tintom, a podlogu gotovo uvijek boji žutom bojom. Slikao je i krajolike, drveće, šume i ptice.

Originali se danas čuvaju u Kalkuti, u kući u kojoj je Tagore proveo velik dio svog života.

Nakon izložbe održan je već spomenuti koncert "Tragom Tagoreovih suzvučja". Gitinđale za alt i glasovir skladatelja Brune Bjelinskog pjevale su Ljerka Pleslić-Bjelinski i Barbara Othman. Nakon njih su nastupali indijski glazbenici koji su izveli uglazbljene nobelovčeve napjeve na bengalskom jeziku. Bila je to izvanredna prilika da se čuje  indijski melos uživo, uz jedno iznenađenje: izvedena je i pjesma "Aroop Tomar Baani" koju je Tagore počeo pisati u Zagrebu za svog posjeta.

Ako želite doznati još nešto o Tagoreu kao slikaru, možete posjetiti Mimaru 30. svibnja u 19 sati i pogledati dokumentarni film "Slikar Rabindranath" koji govori o Tagoreovu likovnom stvaralaštvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije