Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAESTRO S VELIKIM PLANOVIMA

Ivan Repušić: U Zadru ćemo osnovati filharmoniju

Makedonski pijanist Simon Trpceski i Dirigent Ivan Repusic uz Simfonijski orkestar HRT-a, odrzali koncert u KD Vatroslav Lisinski
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.07.2015.
u 13:40

Rođeni Zadranin, a danas uspješan dirigent koji nastupa po cijeloj Europi, svojem gradu želi vratiti tradiciju koja je postojala još u 19. stoljeću

Zadrani su u 19. stoljeću slušali opere i simfonijske koncerte, a Zadar je danas na najboljem putu da obnovi slavnu tradiciju davnog Filharmonijskog društva.

Na temelju dragocjenog svog oca Šime, Pavle Dešpalj je još 1961. osnovao Zadarski komorni orkestar i Glazbene večeri u sv. Donatu. O ansamblu su se kasnije brinuli Petar Vrbančić i njegov učenik Drago Novak, a Zadarski je komorni orkestar prije trideset godina i službeno konstituiran i registriran. Novo razdoblje počelo je prije deset godina kada je umjetničko vodstvo preuzeo još jedan nadareni Zadranin, danas u Europi vrlo uspješan dirigent Ivan Repušić.

Užareni pogled

Njegova vizija je ista kao i njegovih prethodnika: osnovati pravu filharmoniju.

– Ako se grad nastavi razvijati, uskoro ćemo imati filharmoniju – rekao nam je preksinoć u Zadru Ivan Repušić, očiju još uvijek blistavih i lica užarenog od umjetničkog žara s kojim je u katedrali sv. Stošije nadahnuto i suvereno vodio četrdesetak glazbenika kroz remek-djela Felixa Mendelssohna i Ludwiga van Beethovena.

Lijepo je čuti kada umjetnici i organizatori hvale podršku Grada na kojem je sada da se odluči za novi korak u svom kulturnom i duhovnom razvoju. Umjetnički potencijal imaju, što je preksinoć pokazao i drugi koncert Zadarskog komornog orkestra u sklopu ovogodišnjih Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Crnogorski majstor

Kontinuiranim radom maestra Repušića i gostiju koje dovodi u Zadar ansambl je dosegao iznimnu kvalitetu. Što je još važnije, dirigentovu ruku i viziju slijede s podjednako velikom pažnjom i oduševljenjem. Tako je bilo već u Mendelssohnovu Violinskom koncertu u kojem ih je dodatno ponijela čarolija koju je demonstrirao solist, crnogorski virtuoz Roman Simović.

Mladi koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra pripada svjetskoj eliti, s kojom je nedavno sjedio u žiriju velikog natjecanja Čajkovski u Moskvi i Sankt Peterburgu. Publiku je oduševio i fantastičnom izvedbom Treće sonate Eugenea Ysayea na bis, a u drugom dijelu sjeo je na prvo mjesto u orkestru i dao svoj doprinos svečanosti, silnom veselju i svjetskoj razini izvedbe Beethovenove Prve simfonije i uvertire Figarova pira za dodatak.

Zadar ima priliku za blistavu filharmonijsku budućnost.

>> Sjevernočeška filharmonija večeras na zadarskom Forumu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije