Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam knjiga

Što se čita na Interliberu: Ivica Todorić i hrvatski komunisti iz SAD-a

Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
09.11.2017.
u 09:10

Nove knjige Ratka Boškovića i akademika Ivana Aralice izazvale su mnogo pažnje na jubilarnom 40. sajmu knjiga. U šestom paviljonu povoljno prodaju knjige iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine iako združeni nakladnici iz Srbije nisu došli na sajam

Jubilarnom četrdesetom Interliberu suđen je Ivica Todorić. Nakon što je baš u vrijeme kada je premijer Andrej Plenković u utorak po protokolu trebao otvoriti sajam u žiži javnog interesa bila objava vijesti o Todorićevu londonskom (dobrovoljnom) uhićenju, veliku pažnju izazvalo je predstavljanje Todorićeve biografije iz pera uglednog ekonomskog analitičara Ratka Boškovića.

Neveliku knjigu jednostavno nazvanu “Ivica Todorić” objavio je Profil, a podnaslov je više nego jasan “Biografija palog kralja biznisa i politike”.

– Zahvalan sam svim novinarima koji su pisali o Todoriću, ali i Saši Paparelli koji je o njemu napisao knjigu baš kao i Ivici Radošu koji je u Večernjem listu imao odličan feljton o Todoriću. Prvi put sam u svojoj knjizi, koju sam pisao na brzinu, u srpnju, kolovozu i rujnu, otkrio kako je to nastao Todorić i kako je nastao Agrokor. Isto tako, što je i kako kupovao i kako je propao. Riječ je knjizi koja se bavi vremenskim razdobljem od četrdeset godina – rekao je Bošković i izrazio žaljenje što u knjizi nije više pažnje posvetio međunarodnom dimenziji slučaja.

Bošković je rekao da je vrlo zanimljivo pitanje kako je to Europska banka za obnovu i razvoj koja je stimulirala Agrokorovu ekspanziju Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Mađarsku poslije kreditirala Lidl i Kaufland kamatom od samo jedan posto...
Govoreći o Boškovićevoj knjizi, publicist Boris Rašeta istaknuo je da su u njoj pobrojani svi važni Agrokorovi krediti, ali da ona ima i tabloidni format jer piše o životu dinastije Todorić.

– U knjizi je opisan slučaj kada ruski predsjednik Medvedev gostuje u Todorićevoj hrvatskoj vili, a žena mu poželi raritetni francuski sir. Todorić diže avion i sir stiže u Hrvatsku – ispričao je Rašeta istaknuvši i da je Todorić imao strast za investiranjem, te da je neke tvrtke koje su bile na koljenima i digao.

– Protiv obitelji Todorić pokretana su tri saborska povjerenstva. Prvo još 1967. godine protiv Ante Todorića koje je vodio Dušan Bilandžić, drugo devedesetih, a treće sada – spomenuo je Rašeta rekavši da se kroz sudbinu Todorića i Agrokora prelamaju i klanovski sukobi unutar HDZ-a. Ekonomist Neven Vidaković Boškovićevu je knjigu nazvao briljantnom, rekavši da je financijska stabilnost koju često spominju političari “fraza za mase s Interlibera”.

– Nitko ne zna što je to financijska stabilnost. Nije važno koliki dug imaš. Važno je možeš li ga platiti kada ti dođe na naplatu. Danas je pao Ivica. A tko će pasti sutra? – zapitao se Vidaković. Zanimljivo je bilo predstavljanje najnovijeg romana iz pera akademika Ivana Aralice na tradicionalno raskošnom štandu Školske knjige. Roman “Farrell” trideset i prva je knjiga iz biblioteke Araličinih djela koja već sedam godina objavljuje Školska knjiga. U najnovijem romanu Aralica piše o američkom gradiću Farrellu u kojem je početkom 20. stoljeća živjelo mnogo hrvatskih iseljenika koji su u velikom broju bili – komunisti.

– Javnosti je malo poznato da je čak sedmina članova američke Komunističke partije iz dvadesetih godina prošlog stoljeća bilo iz Farrella i da su bili hrvatskog podrijetla – rekla je urednica Miroslava Vučić. Aralica je proučio svu dokumentaciju o Hrvatima iz Farrella napisavši intrigantni roman o Gašparu Grbeši koji se u Moskvi rukovao sa Staljinom, da bi onda po povratku u Farrell zahtijevao da ga sumještani na komunističkim sastancima ljube u ruku.

Činjenicu da je veliki broj Hrvata u Farrellu bio u Komunističkoj partiji, Aralica je objasnio time da Hrvati očito imaju sklonost da utočište za svoje probleme i nacionalne slabosti pokušavaju naći u sklopu velikih ideologija.

Velik interes kupaca na Interliberu izazvao je i štand u šestom paviljonu na kojem se prodaju samo knjige poezije i proze Đorđa Balaševića, a u istom tom paviljonu može se kupiti raritetna i vrijedna filozofska literatura za zahtjevnije čitatelje koju objavljuje Kruzak. U šestom paviljonu mogu se povoljno kupiti i knjige iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, iako ove godine na sajmu nema združenih nakladnika iz Srbije.

Agilni Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje jučer je u šestom paviljonu odlično prodavao novu Gramatiku hrvatskoga jezika za koju po sajamskom popustu morate izdvojiti samo šezdeset kuna.
A Matica hrvatska koja ove godine ima jedinstveni štand u posjećenijem petom paviljonu nudi Sabrana Shakespeareova djela po cijeni od 500, umjesto 1400 kuna. Na matičinu štandu mogu se po doista povoljnim cijenama kupiti brojni naslovi hrvatskih klasika objavljeni u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti koju nakon smrti akademika Ante Stamaća uređuje akademik Tonko Maroević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije