Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći sajam

Grabe i ljubiće i enciklopedije

Na Interliberu veliki broj posjetitelja
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/9
09.11.2017.
u 08:20

I peti i šesti paviljon bili su dupkom puni iako je bio radni dan. U jutarnjim satima bilo je najviše učenika koji su na sajam došli organizirano

Dok joj je jednogodišnja beba u nosiljci na leđima, petogodišnjeg sina drži za ruku kako se ne bi izgubio u gužvi. U drugoj ruci pak nosi nekoliko vrećica koje su do vrha pune – knjiga.

– Puna sprema! Spremni smo sto posto za šopingiranje na Interliberu – govori kroz smijeh mlada majka Ivana Črnelč koja je jučerašnje jutro provela na Velesajmu sa sinovima. Najviše je stoga pokupovala slikovnica, ali uspjela je ugrabiti i nešto za svoj gušt. Nove knjige jako su se svidjele njezinu starijem sinu Noi, dok je mlađi Benjamin sve tek radoznalo promatrao. Ipak, i on je dobio svoje “baby štivo“.

Nema do listanja knjiga

Obitelj Črnelč bila je samo jedna od tisuća posjetitelja koji su došli na Zagrebački velesajam drugog dana Interlibera. I peti i šesti paviljon bili su dupkom puni iako je bio radni dan. U jutarnjim satima bilo je najviše učenika koji su na sajam došli organizirano sa školama, a u poslijepodnevnim satima počeli su stizati svi koji su za odlazak na sajam čekali kraj radnog vremena.

– Grabi se sve. Traže se jednako i nove knjige koje su na sajmu tek predstavljene, ali i starije koje su jako snižene – rekla je prodavačica Marijana Jurčević koja radi na štandu VBZ-a gdje je jučer bila velika gužva jer je predstavljen novi triler “Postanak” Dana Browna, jedan od najiščekivanijih noviteta na sajmu. Hit su bili i ljubavni romani za svega 10 kuna, knjige u antikvarijatima za 5 kuna, cijeli svesci enciklopedija za stotinjak kuna, kuharice za kunu do dvije, snižene slikovnice...

– Dođem ovamo s unukom u šetnju i punim njezina kolica knjigama. Iskreno, mislila sam da će biti malo manja gužva i da ću moći malo lakše pregledavati knjige, ali meni je drago vidjeti da je toliko mladih ljudi zainteresirano za čitanje – rekla je umirovljenica Ružica Kokolić koja je zaključila da će svaki dan doći razgledati ponudu na sajmu s obzirom na to da je ulaz besplatan, a živi u blizini.

– Da barem mi možemo svaki dan doći kupovati knjige, ali škola nam je dala samo danas slobodno da idemo na Interliber. Znamo da je sve popularnije čitanje knjiga na mobitelima, tabletima ili e-čitačima, ali nama je još uvijek bolji osjećaj listati knjigu. I mladi to još vole – zaključile su pak srednjoškolske Sara Jurić i Magdalena Bikić.

Knjige za dijasporu

– Dobro štivo je zlata vrijedno. Moja sestra odselila se u Njemačku i, kada je pitam što da joj pošaljem, traži knjige na hrvatskom jeziku. Zato sam došla nakupovati punu vreću naslova za nju – rekla je pak Silvija Erdelić koja se ljubićima za sestru opskrbila na štandu Večernjeg lista i 24 sata. Osim brojnih ljubića, najpopularnije su tamo bile slikovnice i priručnici za maturu, ali i knjige Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i Joze Pavkovića.     

Hvale se besplatnim parkiranjem, a vozače dočekale lokve i blato

Da je Grad za vrijeme sajma omogućio “besplatan parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Velesajma”, razglasilo se na sva zvona. Međutim, kada su Zagrepčani vidjeli o kakvom je parkingu riječ, mahom su komentirali kako takav parking, bio besplatan ili ne, definitivno nije nešto čime bi se trebalo hvaliti. Onaj južni ispred Velesajma je prihvatljiv, no sa zapadne strane situacija je sasvim drugačija. Kupci s punim rukama knjiga moraju preskakati lokve i blato, a tek je malo bolje na šljunku na istočnoj strani.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije