Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji s rasprave

Todorić ne smije iz Londona i tri puta tjedno mora se javiti u policiju

ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
09.11.2017.
u 07:20

Jamčevina je određena na 100 tisuća funti, a sudac Blake poručio je Todoriću kako mu je ograničena mogućnost da dođe do novca

Ivica Todorić djelovao je malo zbunjen svime što se događa u sudnici jer je tijek rasprave pratio preko prevoditelja. Njegova supruga baš je vidljivo odahnula kad je sudac odlučio da njezin suprug, uz jamčevinu, ide na slobodu.

Dio je to atmosfere sa suda u londonskom Westminsteru gdje je u srijedu poslijepodne, u 16 sati, pred sam kraj rada suda, Todorić izveden pred suca Richarda Blakea, koji je trebao odlučiti što s osobom koju traži Hrvatska.

Izručio Poljaka Kupieca

Događanja sa sudu, kao i odluka da se Todorić zasad ne izručuje Hrvatskoj te zakazivanje rasprave za travanj sljedeće godine nije nimalo iznenadilo britanskog novinara Michaela Holdona koji ju je pratio uživo.

– Riječ je bila o prilično standardnom saslušanju i odluci te proceduri. Nije ni po čemu bila posebna – govori.

Sudac Richard Blake upitao je Todorića samo jedno pitanje – protivi li se izručenju u Hrvatsku. Nakon što je čuo odgovor da ne želi izručenje, rasprava se fokusirala na daljnja postupanja, odnosno treba li Todorića pustiti da čeka sljedeće ročište na slobodi ili ne. Sudac pri tome nije ulazio u meritum slučaja. Tužiteljstvo je ustvrdilo kako se Todorića ne smije pustiti na slobodu uz jamčevinu jer postoji opasnost od bijega, od počinjenja kaznenih djela i utjecaja na svjedoke. Obrana je pak replicirala kako nema šanse da Todorić pobjegne, da je jamčevina osigurač da se sam javio britanskim vlastima, ali su i rekli kako je Todorić – ako je htio – imao dovoljno vremena da “zametne tragove” prije dolaska u Britaniju. Njegov odvjetnik Timothy Otty, stručnjak za ljudska prava i odvjetnik koji je branio zatočenike u Guantanamu kao i Todorićeva prijatelja, srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, istaknuo je da je optužba protiv Todorića podignuta u kontekstu straha od ruskog novca te kako su svi ostali optuženi uz Todorića u Hrvatskoj pušteni da se brane sa slobode bez dodatnih jamstava.

No londonski sudac Blake koji je, primjerice, lani “izručio” Poljaka Piotra Kupieca u domovinu, gdje je bio optužen za ubojstvo u navijačkim neredima, Todoriću je ipak nametnuo uvjete za slobodu. Jamčevina je određena na 100 tisuća funti, a sudac je poručio Todoriću kako je “kontekst u kojem dopušta jamčevinu činjenica da vam je i u ovoj državi, ali i svuda u svijetu, imovina zamrznuta te da vam je ograničena mogućnost da dođete do novca”.

Todoriću je propisao kako će živjeti sljedećih mjeseci i nametnuo mu striktan tjedni i dnevni raspored. Britaniju ne smije napustiti, a po svemu sudeći, ni London, osim na kratki izlet. Ponedjeljkom, srijedom i petkom mora se javljati u policijsku stanicu između 16 i 18 sati. Svake noći, od ponoći do tri sata, mora biti u kućnom pritvoru i motrit će ga preko elektroničkog signala. Tim će ritmom Todorić – ako ne zatraži ublažavanje mjera – živjeti prvo do 2. ožujka, kad je na sudu u Westminsteru određeno pripremno ročište, te potom do pravih ročišta, zakazana za 10., 11. i 12. travnja.

Mnoge je u Hrvatskoj iznenadio dug rok koji je sud dao do sljedećeg ročišta, no Michael Holden kaže da takva praksa u Britaniji nije neuobičajena.

ivica todorić
1/10

– Nije me ni najmanje začudio rok od pet mjeseci. Puno toga ovisi i o slobodnim terminima suda te o slobodnim terminima sudaca i odvjetnika. Osim toga, obje strane moraju pripremiti dokaze koje će koristiti na ročištu, ali ih i razmijeniti kako bi znali čime raspolaže suprotna strana te pripremiti odgovore na te argumente – kaže. Ekstradicijski postupci ionako znaju trajati dugo, dodaje. Za ilustraciju procedure može se navesti slučaj talijanskog državljanina Domenica Rancadorea, Sicilijanca koji je u Italiji osuđen u odsutnosti na sedam godina zatvora zbog mafijaških veza. Uhitili su ga u Londonu u kolovozu 2013., a ročište za izručenje se održalo tek u ožujku sljedeće godine. Na njemu je odlučeno da ga se ne izručuje jer su talijanski zatvori pretrpani, što bi predstavljalo kršenje ljudskih prava. Mafijaški boss je ponovno uhićen po europskom uhidbenom nalogu u travnju 2014., pušten je uz jamčevinu, a ročište je bilo zakazano i održano tek u veljači sljedeće godine.

Policijski sat

Uzimanje putovnica, Todoriću i njegovoj supruzi, dodatne su zaštitne mjere, isto kao i nošenje elektroničkog dojavljivača koji se obično stavi na gležanj te odašilje signale do kućnog seta koji je pak povezan s policijskim kompjutorom. To je česta mjera koju propisuju britanski sudovi, a sudac ima slobodu odrediti “policijski sat” – točan termin kućnog pritvora kad se osoba mora nalaziti na unaprijed dogovorenoj lokaciji, najčešće u svom domu. Todorić će tako u svom londonskom domu u ugodnoj četvrti, inače poznatoj iz filmova, morati boraviti između ponoći i 3 sata. Ranije spominjani Talijan kućni je pritvor imao 10 do 14 sati i onda opet između 22 i 2 sata poslije ponoći cijelo vrijeme dok je čekao suđenje. I on se, kao i Todorić morao javljati policiji, samo svaki dan. Todorić će pak u policijsku stanicu “samo” ponedjeljkom, srijedom i petkom.

POGLEDAJTE VIDEO: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 19

DU
Deleted user
07:25 09.11.2017.

To je čovjek i htio da ne ide iz Londona, a šetnja mu godi u tim godinama, čak koji put i potrči doduše ne u trenirci kako je običaj u Hrvatskoj ali englezima to nije strano , čak se razmišlja i o novoj disciplini na olimpijadi trčanje u sakou bez prepreka

EN
englezac
08:57 09.11.2017.

Svima koji su se obogatili na lopovski nacin oduzeti nezakonito stecenu imovinu i svima priprjetiti zatvorom i svi ce oni u Englesku ,jer ovakvi ne bjeze u Irsku.

AU
aurissb1
07:51 09.11.2017.

Sramota od ovog starog prdonje da se ponasa ovako ,tako se ne ponasaju ljudi ccisti pred zakonom niti bjeze iz svoje zemlje osim u slucaju da je opljackaju kao on.Negdje ce mu Bog naplatiti silne milijune nece u grob ponijetijeti a neznam hoce li mu djeca imati srecu u zivotu sa onim sto je pokrao obicno bude i prokleto.On zna da nije cist i nevin zato se ovako ponasa.Eto u nasoj drzav kriminalci uvijek imaju sveopcu paznju od vlade pa do novinara sto je bitno radi tiraza ,jadno ovo staro govno treba ignorirati od medija i svega drugog do dana kada bude isporucen da se neumisli da je bitan Hrvatkskoj i Hrvatskom narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije