Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Imamo li dobar film? Vengo coj!

Slojevita priča o povratku samome sebi s nekoliko antologijskih scena i metajezikom koji će ući u svakodnevni govor
11. siječnja 2018. u 17:53 2 komentara 821 prikaza
Osmi povjerenik
Foto: ALKA FILM
Pogledajte galeriju 1/10

Daleko je 2003. kada je roman Renata Baretića “Osmi povjerenik” razgalio čitalačku publiku. Tko se dao u tu avanturu čitajući odgledao je ‘svoj’ film, no da knjiga zaživi na velikom platnu trebalo je punih 14 godina.

scenarist i redatelj Ivan Salaj: "Osmi povjerenik" će vas nasmijati, nema depresije, samo nostalgije

Bilo je tu financijskih problema, promjena formata od serije do filma, raznih redateljskih imena...a sada kada je dugometražni prvijenac Ivana Salaja zaigrao u kinima, onima koji su skeptični u odluci platiti ili ne ulaznicu za hrvatski film, najbolja je preporuka da je otok Trećić, na kojem se radnja odvija, negdje između Malog mista i Maconda, pa su valjda Smoje i Márquez dovoljno jak mamac. Je li “Osmi povjerenik” dobar film? Vengo coj (nego što, op. a.), rekli bi u filmu Trećićanci.

Salaj knjigu ne prati slijepo, ali i ne gubi bitne detalje. Siniša Mesjak povjerenik je Vlade po kazni zbog narkoskandala poslan na Trećić na kojem mora provesti izbore. Zašto osmi? Imao je sedam prethodnika koji nisu uspjeli u tom. Na lokaciji odcijepljenoj od civilizacije čeka ga samovolja otočana odlučnih da nastave utopijski živjeti izvan ruke poreza i svijeta “kurvi, lopova i pizdi”, kako tepaju politici. Tu je i sjajan Baretićev metajezik – kombinacija dalmatinskog dijalekta i australskog engleskog koji Trećićanci govore jer su mirovine zaradili u Australiji. To zahtijeva titlove, a sigurni smo da će nakon gledanja poštapalice poput “vengo coj” postati dio svakodnevnog govora. Povjerenika sjajno glumi Frano Mašković, no u ulozi Tonina, svojevrsnog trećićanskog Forresta Gumpa, briljira Borko Perić. Tu je i plejada legendi, od Špire Guberine i Mate Gulina do Ive Gregurevića, koji je s nekoliko izgovorenih rečenica uspio utjeloviti emotivno iščašenog monstruma.

U pitanju je ozbiljan, pametan, emocionalno slojevit i lijep film, čemu pridonosi estetika Brača na kojem je snimljeno 90 posto priče. Ne zaboravimo dodati i da je to zabavan film koji opravdava svojih 139 minuta trajanja.

Osmi povjerenik
1 / 20
Premijera filma "Osmi povjerenik"
Frano Mašković Za mene je vrhunac patriotizma život na otoku cijele godine Premijera 'Osmi povjerenik' nakon Brača, oduševio i publiku u Zagrebu Osmi povjerenik EMOTIVNA PREMIJERA Osmi povjerenik isplovio s Brača
GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • prarvat:

    bumo vidli. sve mi miriše da ima neku cool atmosferu ali nema fabulu

  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenti milu bigulicu, čemu tolike slavopojke? Ako je film imalo dobar, održat će se u kinima i dulje od mjesec dana. Ako pak nije, neće mu pomoći nikakav službeni marketing jer usmena predaja bit će kudikamo učinkovirtija.