Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMOTIVNA PREMIJERA

Osmi povjerenik isplovio s Brača

Osmi povjerenik
Foto: Promo
1/3
08.01.2018.
u 15:36

Film redatelja Ivana Salaja prema hit-romanu Renata Baretića izazvao je oduševljenje brojnih otočana koji su sudjelovali u njegovu snimanju

– Najveću smo tremu imali od bračke publike, jer smo s njima živjeli 55 dana snimanja.

Oni su tako divni ljudi, topli i duhoviti, s njima smo se osjećali “domaćima” i čak smo nakon tjedan dana razumjeli što nam govore na dijalektu – otkrio je Frano Mašković, zvijezda filma “Osmi povjerenik” nakon premijere u bračkom kinu Supetar.

U filmu redatelja Ivana Salaja taj je brački gradić s 3300 duša postao Trećić, izmišljeni otok na koji vladajuća stranka nakon narko-seks skandala šalje Vladina povjerenika Sinišu Mesjaka (glumi ga Mašković) da uspostavi lokalnu vlast, što nije pošlo za rukom sedmorici njegovih prethodnika. Arogantan i bahat političar, svojeglavi i osebujni mještani, život u potpunoj izolaciji (bez interneta i redovne trajektne linije), trećićanski jezik, duh Aboridžinke, neobični običaji i donekle jednostavnost života, oduševili su publiku koja je ovacijama pozdravila filmsku ekipu.

Igrali dvije večeri zaredom

Uz glumce Franu Maškovića, Nadiju Cvitanović i Filipa Šovagovića, na pozornici su bili i autor bestselera “Osmi povjerenik” Renato Baretić, zatim producent Jozo Patljak, njegov sin Antonio zadužen za specijalne efekte, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević...

Još od predratnih dana kada je kinom upravljao Stevo Terzić, ne pamti se da je neki film izazvao toliki interes Bračana.

Stoga je premijera “Osmog povjerenika” održana čak dvije večeri zaredom, a tome svakako ide u prilog i podatak da je dvjestotinjak Bračana statiralo u filmu. Na žalost, Ivan Salaj zbog majčine bolesti nije mogao prisustvovati premijeri, pa je po svom prijatelju i asistentu redatelja Zvonimiru Rumboltu pozdravio “svoje Škripljane i ostale Bračane”, te još jednom zahvalio na podršci tijekom snimanja na njihovu otoku. Salaj, naime, po maminoj strani vuče podrijetlo iz Škripa, najstarijeg mjesta na otoku, a na Braču je bio svoj na svome: među rodbinom i prijateljima iz djetinjstva, čak je kuća u kojoj je domaćin Tonino (sjajni Borko Perić) ugostio povjerenika rodna kuća njegove majke.

Mašković se udomaćio

– Ne čine kuće mjesto, niti kamen grad, već ga ljudi čine posebnim. I zato ću Brač i njegove mještane smatrati svojima, jer su nas odmah prihvatili i osjećao sam se kao da sam tu rođen – Frano Mašković nije krio svoje oduševljenje otokom. Osim u Škripu, snimalo se i u Nerežišćima, u Kaštilu Gospodnetić u Dolu, na svjetioniku Ražanj i u uvali Smrka pokraj Milne, kao i na Hvaru i na Zlarinu.

Nakon dviju bračkih premijera ekipa će se opet okupiti sutra na svečanom zagrebačkom predstavljanju, a nakon toga film ide u redovnu kinodistribuciju diljem 
Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije