Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA PREDSTAVA

I ljevica i desnica protiv Frljića u Češkoj

22.05.2018.
u 10:21

Zabranu predstave u Brnu traže Komunistička partija i 6000 kršćanskih aktivista

Kontroverzni hrvatski redatelj Oliver Frljić podigao je prašinu u još jednoj zemlji. Njegova predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” u izvedbi ljubljanskog Mladinskog gledališča održat će se ove subote, 26. svibnja, u Brnu na festivalu “Kazališni svijet”, a to što će se vjerničkim skupinama pridružiti i lokalni aktivisti Komunističke partije Češke i Moravske, Frljiću je ipak nešto novo.

Slijedi i miran prosvjed

Tako on za Večernji list kaže da ga reakcija uopće nije iznenadila, ali... – Prosvjedi koji se događaju u Brnu dio su katolibanske groznice koja trese Europu. Rekao bih da mali novum u svemu ovome predstavlja participacija češke Komunističke partije, ali, kako kaže narodna mudrost, “vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu”. Međutim, cijela stvar s prosvjedima oko ove moje predstave bila je i ostala izrežirana od Katoličke crkve, od Poljske, preko Sarajeva, a evo, sada, i u ateističkoj Češkoj – kaže nam Frljić.

Scena iz predstave u kojoj Isus silazi s križa i siluje muslimanku koja je prethodno izvadila zastavu iz vagine ujedinila je dvije inače suprotstavljene strane u zajedničkom prosvjedu u Češkoj. U travnju je češki biskup Dominik Duka osudio cijeli festival zbog Frljića, dok su to nedavno napravile i novine “Halo”, stranačko glasilo KSČM-a.

Osim toga, prikupljeno je i šest tisuća potpisa čeških kršćanskih aktivista sa zahtjevom da se predstava skine s ovogodišnjeg programa festivala.

1/12

– Brno neshvatljivo pokušava biti otočić neispravno shvaćene slobode, kao nekakvog bezgraničnog liberalizma kada se pod maskom slobode govora odbija intervencija protiv perverzne predstave za koju više sloboda govora ne vrijedi. Izvođenjem te predstave na svojoj sceni organizatori festivala izlažu se riziku kaznene odgovornosti za odobravanje terorizma, raspirivanju vjerske mržnje ili kršenju njihovih prava i sloboda – napisali su te su dodali da za subotu spremaju miran prosvjed.

Kako su kršćanski aktivisti oštri u prosvjedima protiv njegovih predstava, tako se on ne libi kritizirati Crkvu.

– Zanimljivo je da smo prije Brna gostovali na festivalu u Bogoti u Kolumbiji, gdje je zadnja izvedba bila pred 1800 ljudi, i nije bilo nikakvih prosvjeda. Crkva bi nas po svoj prilici htjela vratiti u vrijeme kad je bila jedini i isključivi arbitar u pitanjima umjetnosti i znanosti. A znamo kako je to završavalo. Ili smo već zaboravili što se dogodilo Giordanu Brunu? – znakovit je Frljić.

Prihvaćen u Kolumbiji

Frljićeva predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” prije nešto više od godinu dana potaknula je velike prosvjede konzervativnih udruga i u Splitu kada je tadašnji splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja priprijetio da će ukinuti financiranje “Marulićevih dana” na kojima se djelo izvodilo. Počelo je s više od pola sata zakašnjenja jer je dio prosvjednika ušao na predstavu te ometao njezin početak zviždanjem, dovikivanjem i transparentima.

 

 

Komentara 73

ZL
zlako
10:50 22.05.2018.

Polučovjek je opsjednut demonima kao i drugi fašisti Tito,Staljin,Hitler, Milo Ševič, Mesič Šešelj ,Vukjić..........Egzorcizam bi pomogao prije nego padnu ljudski životi.

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
10:44 22.05.2018.

Tak je Prljiću. Dok je Crkva bila 'arbitar' imali smo Da Vincija, Michelangela, Rafaela, Dantea..., a sad imamo skarabeje poput tebe. Srkarabej je samo pristojna riječ.

MO
Mojsije
11:27 22.05.2018.

Nečastivi režira predstave.Demokracija pakla.Fuuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije