Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Hasanbegović iznio kritiku Frljićeve predstave: 'Žrtva je samo jedna'

Napomenuo je da on Frljiću, da je ravnatelj Kerempuha, ne bi dao da režira predstavu ne zbog političkih razloga, već zbog estetskih
20. siječnja 2018. u 18:13 163 komentara 40840 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Dolazak Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministar kulture i političkog tajnika Neovisnih za Hrvatsku, na premijeru predstave "Šest likova traži autora" provokativnog Olivera Frljića u kazalištu Kerempuh svojevrsno je iznenađenje jer je Hasanbegović u svjetonazorskom smislu Frljićev antipod. Uostalom, u Hasanbegovićevu mandatu ministra nesnošljivost između njega i Frljića bila je posve očita.

Šest likova traži autora Na Frljićevu predstavu stigli odvjetnici, političari, bivši ministri...

Hasanbegoviću je ovo druga Frljićeva predstava koju je pogledao, prije nje "Mrzim istinu" u Teatru Itd, a za Večernji list iznio je kritiku Frljićeve adaptacije djela slavnog Luigija Pirandella.

- Na predstavu sam otišao iz dva razloga. Da bih mogao komentirati, moram je pogledati. Drugo, zbog urođene znatiželje s obilježjima stanovitog mazohizma. Zanimalo me, naime, kako na sceni izgleda moj lik sa svinjskom glavom kojeg u stavu muslimanske molitve lopatom kokaina pričesti biskup Mile Bogović. Zanimalo me i kako izgleda moj kazališni lik koji nakon biskupske kokainske pričesti sudjeluje s kazališnom Željkom Markić, Velimirom Bujancem, Josipom Klemmom i ostalima u nogometnom udaranju glave mrtvog novorođenčeta. Zanimalo me i kako izgleda prizor kada lik silovane žene polegnute na hrvatsku zastavu simbolički revolveraškim hicem likvidira sve spomenute. Osim toga, u predstavi tu i tamo ima i Pirandella - rezimirao je Hasanbegović.

Zlatko Hasanbegović
1 / 32
Premijera predstave "Šest likova traži autora" održana je u kazalištu Kerempuh.

Zapitao se tko je, zapravo, meta i žrtva, kako je rekao, Frljić-Ljuštininog performansa kojeg, nastavio je, vidi kao dostojan spomenik višedesetljetne hegemonije i svevlašća Dušana Ljuštine u kulturi Grada Zagreba.

- Žrtva i meta nije ni biskup Bogović, ni ja, ni Bujanec ni Željka Markić, kao ni hrvatska zastava. Žrtva i meta je samo jedna. Veliki Luigi Pirandello koji na onom svijetu sada žali jer nije oporučno zabranio Frljiću i njemu sličnima netalentiranim ekshibicionistima zloporabu svog opusa - zaključio je Hasanbegović.

Napomenuo je da on Frljiću, da je ravnatelj Kerempuha, ne bi dao da režira predstavu ne zbog političkih razloga, već zbog estetskih.

Zlatko Hasanbegović
1 / 6
Oliver Frljić
Zlatko Hasanbegović Branimir Pofuk Kazališno vijeće HNK savršeno je mjesto za Zlatka Hasanbegovića i njegov kulturno-umjetnički odgoj Oliver Frljić Oliver Frljić: 'Bilo bi lijepo kad bi hrvatsko društvo filoustašama napokon reklo: I mi znamo gdje ste vi' Tihana Lazović U društvu u kojem žena nema pravo na svoju maternicu ne znam kakva nam je budućnost
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • blokiraniantikomunist:

    penicilin za taj frljićevski ološ je zavrnuta slavina na državnoj sisi. i u tome treba ustrajati

  • juma:

    Stavite malo golotinje, silovanja i orgijanja, dodate svinjsku glavu, kokainsku hostiju, obescascenu zastavu, veliku dozu egzibicionizma, nesto pornografije i bizarnosti, sokantno do sokantnog uz odsustvo bilo kakvog talenta ili humanizma i dobili ste kulturu a la Frfljic . Za one ... prikaži još!ne koji hoce jos zacina, moguce je ubaciti jos poneko silovanje. Frljic je silovanjem naprosto opsjednut i u svakoj predstavi se glumci visestruko siluju medjusobno, dok kulturna urbana publika voajerski uziva u takvoj vrsti duhovnog uzdizanja.

  • goldenboy:

    Haso je car i pol,kako li je samo razj..o ono povjerenstvo uhljeba,kad je bio ministar...