Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda u Japanu

Hrvatski pjesnik Goran Gatalica briljirao je potresnom pjesmom o ratu

Privatna arhiva
17.07.2023.
u 10:19

žrtve rata/zamjenjuju zvijezde/jedna po jedna

Ovo je nagrađena haiku pjesma hrvatskog književnika Gorana Gatalice. S njom je Gatalica u japanskom gradu Katanu na 4. međunarodnom haiku natječaju na temu zvijezda osvojio nagradu "Katanogahara Monogatari", a uspjeh je tim veći jer je na spomenutom natječaju sudjelovalo 3817 haiku pjesama autora iz 39 zemalja svijeta.

Ovo pjesničko natjecanje velika je japanska tradicija, a u sklopu Tanabata festivala zapravo se obilježava jedna drevna legenda koja govori o romantičnoj priči o dvoje ljubavnika, predstavljaju ih zvijezde Vega i Altair, koji se smiju sresti samo jednom godišnje, i to sedmog dana sedmog lunarnog mjeseca lunarno-solarnog kalendara. Iako su u pozadini priče ljubav i romantika, hrvatski pjesnik nije mogao zaobići surovu realnost u kojoj danas živi cijeli svijet pa tako poručuje:

– Sreća nije uvijek hraniteljica kreativnosti. Zapravo, životne nedaće mogu biti hrana za pisanje poezije, o čemu govore primjeri hrvatskih haiku pjesama, koje često govore o teškim nedaćama.

Te je riječi ponovio i u svojoj izjavi u sklopu svečanosti dodjele nagrade, kada se nazočnima obratio kratkim govorom putem snimljenog videomaterijala. Ističe da je oduševljen i istinski počašćen osvojenom nagradom. Biografija ovog pjesnika posve je neobična jer riječ je o znanstveniku. Gatalica je rođen 1982. godine u Virovitici. U Daruvaru je završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi kasnije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu stekao zvanja mag. edukacije fizike i kemije (2009.) i mag. kemije (2011.), nakon čega je upisao i doktorski studij. Radio je na Institutu za fiziku i Institutu Ruđer Bošković, ali cijelo to vrijeme piše poeziju. Poznat je i višekratno nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu za stihove na standardnome književnom jeziku, ali i kajkavskom dijalektu, a haiku je njegova najveća poetska strast. Od 2020. uređuje kolumnu posvećenu haiku poeziji Haiku meridijani u časopisu Iris, u kojoj predstavlja vodeća imena suvremenoga haiku pjesništva iz cijeloga svijeta.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
17:08 17.07.2023.

Čestitam .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije