Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSIMO I POJAŠNJENJA

Otkrivamo koje su tri najbolje nove hrvatske riječi, znate li što znači prestrujnik?

Slavonski Brod: Jozo Jelinić objavio novu knjigu "Gornja Močila kod Bosanskog Broda"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
11.03.2023.
u 15:11

Drugo i trećeplasirana riječ su 'šećernice' i 'bakroza'

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na sada već tradicionalnom natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“. U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi a među njima je povjerenstvo časopisa Jezika sada odabralo pobjednika.

Za najbolju novu hrvatsku riječ odabrali su 'prestrujnik', specifična riječ za adapter za struju. Naime, već postoji nekoliko hrvatskih riječi za adapter - pretvarač, pretvornik, prilagodnik, no postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. Tome su sada doskočili dr. sc. Tomislav Meštrović i dr. Ognjen Ožegić riječju prestrujnik koja sužava i pobliže određuje pojam adaptera, a to čini spretnije od izraza 'strujni adapter'.

Predlagači ovogodišnje pobjedničke riječi na natječaju sudjeluju od 2017. godine, te su već dva puta bili u užem krugu s riječima ukožnica (tetovaža) i društvostaj (lockdown).

Druga nagrada ove je godine otišla dr. sc. Leonardu Štracu i Izabeli Štrac za riječ 'šećerice', zbirnom nazivu za šećernu repu, šećernu trsku te potencijalno i kukuruz šećerac - biljke od kojih se dobiva šećer. Tako da sada osim uljarica i žitarica, imamo i šećerice. Predlagatelji ove riječi na natječaj su se javili prvi put.

Riječ 'bakroza' donijela je treće mjesto dr. Marku Buknu i Martini Pehar, a radi se o hepatolentikularnoj degeneraciji ili Wilsonovoj bolesti kod koje dolazi do nakupljanja bakra u tkivu. Brojne bolesti u hrvatskom jeziku imaju nastavak -oza, koji se, iako je grčkog porijekla, smatra neutralnim. 

Nova riječ bakroza za staru bolest uklapa se u sustav, značenjski je prozirna i laicima jasnija. Dakako nova riječ nema namjeru zamijeniti latinski, službeni naziv, ali lakše ćete razumjeti i zvučat će manje strašno ako ste oboljeli od bakroze, a ne hepatolentikularne degeneracije. Predlagatelji ove riječi također su prvi put sudjelovali na natječaju.

U finalu su za nagrade konkurirale ove riječi:

1. bakroza  - hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest
2. dimodojavnik - detektor dima
3. izazor - retrovizor
4. javnozborac/javnozborstvo  - PR
5. krugotok  - kružni tok
6. obrubnik - lajsna
7. odricajnica - disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti
8. otpadalište - odlagalište otpada
9. prestrujnik  - strujni adapter
10. pridatak - plug in
11.  prijevodnici - titlovi
12. prikaznik  - displej
13. šećerice  - biljke od kojih se proizvodi šećer
14. zaključaj - lockdown
15. znojilište  - sauna

VIDEO Koja vam je najbolja nova hrvatska riječ?

Ključne riječi

Komentara 30

SL
slatix
16:06 11.03.2023.

Ovo više nije ni smiješno.

ŠI
Šime
16:09 11.03.2023.

Kako je u ovomu članku napisano Zaklada postade Zaklada dr,.Ivane Šreter,umjesto zaklada dr.Ivana Šretera,kako joj je i pravi naziv.

Avatar fidelio
fidelio
16:51 11.03.2023.

Ovaj natječaj je namješten, evidentno je da je znojilištu različitim nepoštenim manevrima oduzet status apsolutnog favorita. Bojkotirat ću ovo natjecanje od današnjeg dana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije