Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naši čudotvorci

Hrvatski Gospodar prstenova snima se u šumi pokraj Jaske

zdenko basic film (1)
Foto: Vjeko Skledar
1/5
29.12.2012.
u 20:00

Bašić radnju fantastične dječje avanture bazira na knjizi Sjeverozapadni vjetar koju čine kratke priče – u filmu će ih povezati u cjelinu kroz dogodovštine četvorice dječaka prijatelja s gradske periferije koji pronalaze knjigu

Ilustrirana knjiga temeljena na narodnim pričama koje pomalo padaju u zaborav o čudesnom vilinskom svijetu između zapadnog dijela Medvednice i Samborskog gorja, Sjeverozapadni vjetar Zdenka Bašića, početkom prosinca nagrađena je Kiklopom u kategoriji Knjige godine za djecu i mladež. Ta će bajka, čini se, zaživjeti i na filmu jer se nagrađivani ilustrator i animator prihvatio režije dugometražnog igrano-animiranog filma. Projekt je još u začetku – prošli mjesec završilo je dvodnevno snimanje na lokacijama u Jaski za trailer filma. Bašić radnju fantastične dječje avanture bazira na knjizi Sjeverozapadni vjetar koju čine kratke priče – u filmu će ih povezati u cjelinu kroz dogodovštine četvorice dječaka prijatelja s gradske periferije koji pronalaze knjigu.

Njezin je vlasnik djed jednoga od njih, koji je bio etnolog, no životne okolnosti odvele su ga u posve drugome smjeru. Djeca znatiželjno čitaju priče na deponiju u šumi i preko knjige stupaju u kontakt s vilama, vilenjacima, nevidinčićima, mrakijima... no, kroz priče otkrivaju i posve nepoznate detalje iz djedova života. Zdenku Bašiću bilo je zanimljivo prikazati generacijski jaz koji je danas izraženiji nego ikad. Suvremenost je posve promijenila ulogu roditelja, baka i djedova jer, zbog borbe za egzistenciju, odrasli nemaju vremena baviti se najmlađima pa ovi bježe u šumu, u tajni svijet igre u kojemu caruje mašta. Namjera priče je osvijestiti gledatelja o kvaliteti življenja, o međuljudskoj bliskosti, o suživotu s prirodom. Pa iako nema klasičnog negativca, zaplet nastaje kad djeca otkriju da će na mjestu njihova tajnog carstva uskoro niknuti šoping-centar... Kako će stara legenda i zaboravljena šuma opstati na pragu urbanizacije i konzumerističkog društva, pokazat će film, čiji scenarij Bašić potpisuje s Irenom Krčelić.

Suradnike na traileru Bašić je pronašao preko javnog poziva na Facebooku na koji se mogao javiti bilo tko, a u kratkom vremenu javilo se više od 40 osoba. Oformio je ekipu od 20-ak suradnika volontera koji su radili na pripremama i snimali trailer. Puni su entuzijazma unatoč činjenici da Zavod za zapošljavanje bilježi sve veći broj nezaposlenih, a oni rade bez honorara!

– Imali smo potpunu slobodu u svome dijelu posla, kao i mogućnost improvizacije. Radili smo kod kuće i, čim bi nekome od nas sinula ideja, ostalima bismo slali e-mailove i tako se dogovarali. Takav odnos prema poslu vrlo je motivirajuć – govori Tina Lončar, zadužena za kostime djece – napravila ih je u steampunk duhu koji preferira Zdenko i prepoznatljiv je u njegovim ranijim ilustracijama.

Organizaciju snimanja osmislila je Latica Martinis, snimatelj je Ivan Slipčević, a montažer Filip Filković Philatz. Scenografkinja je Petra Baranec, a Iva Martinis i Sanja Feratović su joj asistentice. Kostime vilenjaka izradila je Ivana Bilić, a šminku Marija Crnčec. Tehnički najzahtjevniji dio projekta bit će postprodukcija, odnosno kako bićima iz šume udahnuti život – o tome se brine art direktor Davor Habajec, a Aleksandar Faraguna o modeliranju i specijalnim efektima. Zbor Via L.i.p.e. iz Siska otpjevale su narodni napjev u kompoziciji koju je skladala Anita Andreis. Glavne likove igraju mali glumci iz amaterske glumačke radionice “Igrom do znanja” iz Svete Nedelje, kojima je ovo prvi put da glume pred kamerama. Dva od četiri trailera bit će gotovi do Nove godine kada Zdenko Bašić kreće u potragu za partnerima za projekt.

– Tražim producenta i distributera ili financijera s kapitalom, koji će konkretizirati ideju. Otvoren sam prema svima pa i prema stranim produkcijama. Upravo radim mapu sa scenarijem, vizualima, DVD-om i trailerima, čime planiram privući partnere – najavljuje Bašić kojeg silno veseli ekranizacija Sjeverozapadnog vjetra.

– U usporedbi s čudesnim Tolkienovim svijetom, naše podneblje ima drugačiju priču, sliku i zvuk. Ono obiluje još živim, intimnim, mitskim iskustvima skrivenim u zaboravljenim šumskim oazama koje se svakodnevno uništavaju, prodaju, asfaltiraju... Vrijedno je pokazati tu drugačiju perspektivu, predstaviti je kao dio baštine kroz vizualnu umjetnost jer u tome postoji velik potencijal – govori Bašić.

>>Domaći 3d odgovor Pixaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije