Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balkan dox

Hrvatski film "O jednoj mladosti" pobjednik prestižnog DokuFesta

Foto: HAVC
18.08.2020.
u 12:37

Film redatelja Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 'Balkan Dox' Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, odakle se "vratio" kao najbolji dokumentarni film Balkana, priopćio je HAVC.

O najboljem filmu (Best Balkan Documentary)odlučivali su nagrađivani filmaš Theodore Teddy Grouya, direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi, te kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula.

Prilikom online ceremonije dodjele nagrada koja je održana u subotu, 15. kolovoza, žiri je u obrazloženju uz ostalo naveo: "Žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije Balkan Docs svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu - nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada Best Balkan Docs odlazi u Hrvatsku, filmu 'O jednoj mladosti' redatelja Ivana Ramljaka". 

Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Montirao ga je Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić.

Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja 1990-ih koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

"O jednoj mladosti" je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje 'preselio' online. U osam natjecateljskih sekcija prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi.

Komentara 2

ZV
zvezdomor
17:57 18.08.2020.

opet neka jugoslavenština

Avatar rubinet
rubinet
18:09 19.08.2020.

Zar opet sudjelovanje na nekoj balkanskoj smotri? Ako je film dobar,a vjerojatno jest,tad će mu sva svjetska vrata bit otvorena....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije