Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će voditi ZKM?

Ni 32 nagrade nisu dovoljne za prolaz Snježane Abramović Milković

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
24.01.2018.
u 22:42

Kazališno vijeće za ravnatelja je odabralo glumca Danijela Ljuboju, sad se čeka odluka Gradske skupštine. Na natječaj su stigla dva programa. Vijest o smjeni odjeknula je poput bombe, a kuloari već bruje kako iza nje stoje nezadovoljnici u teatru

Poput bombe odjeknula je jučer vijest da bi Snježana Abramović Milković mogla izgubiti funkciju ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih. Kazališno vijeće ZKM-a, naime, izglasalo je glumca Danijela Ljuboju za njezina nasljednika i tu odluku poslalo Skupštini grada Zagreba.

A odluka je veliko iznenađenje jer upravo se ZKM može pohvaliti izuzetno uspjelim uprizorenjima, počevši od predstava “Hinkemann” i “Črna mati zemla”, a to je i jedini teatar kojem je pošlo za rukom u istoj sezoni (lani) osvojiti nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju predstavu za djecu i mladež. No unatoč uspjesima, pohvalama kritike, gostovanjima i stalno punoj dvorani, čak četiri člana Kazališnog vijeća, Jasmin Telalović i Petar Levantić (predstavnici ZKM-a) te novi članovi toga tijela, redatelj Goran Sergej Pristaš (Zagreb je naš) i odvjetnik Boris Babić (Glas), glasali su protiv toga da sadašnja ravnateljica dobije još jedan četverogodišnji mandat, dok je samo Kostadinka Velkovska glasala za nju i njezin program.

– Izbor ravnatelja kazališta ozbiljna je i odgovorna odluka. A Kazališno vijeće ZKM-a, gotovo u potpuno novom sastavu koje nije pratilo rad teatra u protekle tri godine, donijelo ju je u svega 24 sata od otvaranja omotnica s programima. Na natječaj su stigla dva programa, a vrijeme koje je Vijeće uzelo za njihovo razmatranje nije dovoljno ni da se pobroje 32 ZKM-ove nagrade, 80 gostovanja i oko 150.000 gledatelja koji su glumce i predstave vidjeli u protekle tri godine – rekla nam je Snježana Abramović Milković.
Na pitanje kakvim je programom osvojio Kazališno vijeće, Danijel Ljuboja odgovara:

– Moj program za ZKM zalaže se za društveno odgovorno kazalište u kojem su i etika i estetika nerazdruživi elementi svakog kazališnog čina. Kao dugogodišnji zaposlenik kuće pokušao sam osmisliti program koji će zadovoljiti nekoliko ključnih zahtjeva: da planirani komadi ulaze u aktivan dijalog s društvom, da u odabiru naslova obuhvatim široku lepezu dramskih (i postdramskih) stilova, od strane i domaće klasike do suvremenih strujanja, da u krojenju repertoara unaprijed mislim na pojedinačne kvalitete glumaca unutar ansambla te da je program u globalu inkluzivan i otvoren... Popis naslova osmislio sam u četiri tematske cjeline: Bez granica, Solidarnost, Kraj epohe i Voljeli ste, pogledajte.

Kuloari već bruje da navodno on nije sam pisao program i da iza njega stoje nezadovoljnici u ZKM-u, koji ovu odluku slave uz šampanjac, a predsjednica Kazališnog vijeća Kostadinka Velkovska rekla nam je:

– Sve je još u proceduri, a ovo će biti na sjednici Skupštine tek sljedeći mjesec. Podsjetila je ipak da Skupština može odbiti prijedlog i da je pri izboru ravnatelja gradskog kazališta važna i riječ gradonačelnika.

1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije