Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Lisinskom

Furiozni početak nove sezone Zagrebačke filharmonije

zagrebačka filharmonija (1)
Foto: Goran Jakus/Pixsell
1/4
23.09.2011.
u 23:27

Oduševljenje publike u prvom je redu izazvala veličanstvena interpretacija Prve simfonije u D-duru Gustava Mahlera

Burnim pljeskom ispraćen je inaugurativni koncert nove sezone Zagrebačke filharmonije. Zagrebačka publika u rasprodanom je Lisinskom najsrdačnije pozdravila legendarnog engleskog dirigenta Sir Nevillea Marrinera, ali i apsolutno sve glazbenike Zagrebačke filharmonije koja ovom sezonom slavi 140 rođendan.

Oduševljenje publike u prvom je redu izazvala veličanstvena interpretacija Prve simfonije u D-duru Gustava Mahlera. Dirigentski Titan koji je utemeljio svjetski poznati ansambl Academy of Saint Martin-in-the-Fields dokazao je da je suveren i sa Mahlerovom titanskom simfonijom u čemu mu je zdušno pomogao i uravnotežen orkestar blistavog, moćnog zvuka, ali i rijetke misaone duhovnosti. Srdačan pljesak zaradili su svi članovi orkestra, prave ovacije bile su upućene puhačima, a publika je komentirala da se osjeća kao da u Zagrebu gostuje neki svjetski poznati orkestar.

U prvom djelu koncerta iz novoimenovanog vatrenog crvenog ciklusa filharmonije orkestar je koncentrirano odsvirao Ricercare, a 6 voci Johanna Sebastiana Bacha u orkestraciji Antona Weberna, ali i Webernovu idilu Im Sommerwind koja se očito svidjela orkestru, ali i dirigentu koji je, usput rečeno, i Webernov suvremenik. Na početku koncerta  na koji su došli i Nedjeljko Fabrio, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija i Maksim Mrvica, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić poklonio je reprezentativnu penkalu Tvornice olovaka Zagreb najstarijoj i najvjernijoj pretplatnici filharmonije prim. dr. Nadi Katanec. Ta je zagrebačka neuropsihijatrica sa Rebra postala pretplatnica Zagrebačke filharmonije još u studentskim danima 1950. godine kada je orkestar muzicirao u dvorani Istra, današnjem Zagrebačkom kazalištu mladih.

- Treba raditi na tome da Zagrebačka filharmonija ima što više mlade publike - poručila je pretplatnica koja se i u zreloj dobi na koncerte vozi automobilom pa ne želi popiti niti slavljeničku čašu žilavke. A penkale su osobno primili i drugi vjerni pretplatnici, među njima i Tea Drach, udovica glumca Vanje Dracha koji je bio veliki ljubitelj klasične glazbe.

- Vi ste večeras naše zvijezde - poručio je najiskusnijim pretplatnicima ravnatelj Puljić pozivajući ih na čak pet pretplatničkim ciklusa najzaposlenijeg hrvatskog orkestra. Sa najredovitijim kritičarima Zagrebačke filharmonije upoznao se i Sir Neville Marriner i to još prije početka koncerta.

Ključne riječi

Komentara 4

ON
onur
07:32 24.09.2011.

Bravo!!!!

PI
pin
09:20 24.09.2011.

Čestitke! Svima! I Filharmoniji i dirigentu i lijepim riječima i gestama!

ST
Starbuck
03:46 25.09.2011.

Svaka cast filhi, drago mi je, ali zasto ni retka o koncertu simfonicara, koji su za gosta imali jos starijeg i poznatijeg gosta (kinga)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije