Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetske književnosti

Etgar Keret u Zagreb dolazi fizički, a David Grossman gostuje putem linka

01.09.2020.
u 09:09

Na festivalu sudjeluje 60-ak autora, a Grossmanće predstaviti svoj novi roman “Kad je Nina znala” koji se većim dijelom odvija u Hrvatskoj, a bavi se i golootočkom tragedijom i sudbinom rođene Čakovčanke Eve Panić Nahir

Za razliku od brojnih hrvatskih književnih festivala kojima je koronska pandemija totalno poremetila planove, Frakturin Festival svjetske književnosti ostao je u svom rujanskom terminu, ali također dosta izmijenjen.

Ipak, u fizički posjet Zagrebu doći će jedan od najpoznatijih izraelskih pisaca i kratkopričaša dobro poznat hrvatskoj publici – Etgar Keret. On će imati program i u novoj Frakturinoj knjižari u Ulici kneza Mislava, a družit će se s čitateljima i na Cvjetnom trgu gdje će njegovi poklonici moći dobiti i autogram. Etgar Keret će sudjelovati i u svečanom otvorenju osmog po redu festivala koji će ove nedjelje navečer, 6. rujna, prenositi Hrvatska televizija.

Uz Kereta u programu će sudjelovati i pisci Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović, ali i Seid Serdarević iz Frakture, Magdalena Vodopija s Pulskog sajma knjiga i autora te Roman Simić u ime Festivala europske kratke priče kojem je korona također promijenila dugogodišnji uhodani ritam.

Dio najavljenih autora sa svojom će publikom komunicirati iz svojih domova, putem interneta, internetskih platformi, ali i televizijskog programa, jer im je onemogućen fizički dolazak u Hrvatsku.

S puno iščekivanja očekuje se tako tribina Razotkrivanje s čuvenim izraelskim piscem Davidom Grossmanom koji će predstaviti svoj novi roman “Kad je Nina znala” koji se većim dijelom odvija u Hrvatskoj, a bavi se, između ostaloga, i golootočkom tragedijom i sudbinom rođene Čakovčanke Eve Panić Nahir koju je Grossman i osobno upoznao.

Svoju najnoviju, intrigantnu knjigu “Prava krv” o afričkim emigrantima u Italiji predstavit će i talijanska autorica Francesca Melandri, također odlično poznata hrvatskim čitateljima, ali i autorica koja je već posjećivala Zagreb. Među gostima tribine Razotkrivanja je i omiljeni španjolski pisac Javier Cercas, još jedan od autora koji su dobro poznati hrvatskim ljubiteljima književnosti.

Seid Serdarević je u poruci pratiteljima Festivala svjetske književnosti istaknuo da se ni ove godine nije odustalo od održavanja književnih matineja, koje će biti održavane na livadi Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s odličnom domaćom spisateljicom Mihaelom Gašpar, učenici X. gimnazije s nagrađivanim domaćim piscem Ivicom Prtenjačom, a učenici VII. gimnazije s Antom Zlatkom Stolicom.

Serdarević je najavio i pjesničke programe na kojima će biti i Olja Savičević Ivančević, svježa dobitnica crnogorske važne nagrade koja nosi ime Riste Ratkovića.

“Živimo u vremenu najveće globalne krize, nakon koje ništa neće i ne može biti kao što je bilo. O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnosti, organizirali smo nekoliko okruglih stolova. Posljednjih mjeseci gledali smo krizu i snagu Europske unije; o tome je li Europa nedovršena unija, Igor Štiks razgovarat će s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevićem. O svijetu nakon pandemije uz još jednu moderaciju Igora Štiksa razgovarat će Dejan Jović, Semezdin Mehmedinović i Renata Salecl, dok će o ulozi i važnosti književnosti Bruno Kragić razgovarati s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom”, najavljuje Seid Serdarević.

I ovo koronsko izdanje festivala nije zapostavilo likovnost, a ljubiteljima literature predstavit će se i Magdalena Blažević, Ole Thorstensen, Bogdan Alexandru-Stanescu, Dorthe Nors, Jamal Ouariachi, Marko Tomaš, Marko Gregur, Asja Bakić, Sunje Lewejohann, Lara Mitraković, Andriana Škunca, Ivana Rogar... U najavnoj emisiji Festivala na HRT-u, u subotu 5. rujna, o temama distopije i apokalipse u književnosti razgovarat će Ivana Rogar i Ludwig Bauer, o suvremenoj laži govorit će Vid Barić, a Ozren Grabarić i Matej Meštrović s vrhuncima predstave “Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu” podsjetit će kako je svijet budućnosti i književnost vidio Miroslav Krleža. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije