Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J.K. Rowling kao Robert Galbraith

Druga strana britanskog društva puna je rasizma, mržnje i predrasuda

VL
Autor
Denis Derk
23.03.2021.
u 13:59

Roman "Nemirna krv" koji potpisuje J. K. Rowling pod pseudonimom Robert Galbraith peta je po redu knjiga iz niza o engleskom detektivu Cormoranu Strikeu.

Ljubitelji kriminalističkih romana koji koketiraju s ljubićima opet su došli na svoje objavom pete po redu knjige iz niza o engleskom privatnom detektivu Cormoranu Strikeu i njegovoj srčanoj pomoćnici Robin Ellacott. Riječ je, naravno, o romanu neutralnog naziva “Nemirna krv” koji potpisuje Robert Galbraith iako je nastao u književnoj radionici općepoznate Joanne K. Rowling. Roman je s engleskog prevela Mirna Čubranić, a urednički ga je potpisao Zoran Maljković. Riječ je o knjizi od gotovo tisuću stranica u kojoj se autor/ica ponovno itekako bavi ljubavnim odnosom između nespretnog, a opet seksualno privlačnog Cormorana i njegove lucidne i požrtvovne suradnice i partnerice Robin koja u ovom romanu prolazi i kroz bolni i ponižavajući razvod. Njihova ljubavna priča koja se nikako ne može odmaknuti od smušene pubertetske faze i prerasti u strastvenu erotsku vezu seksepilne tridesetogodišnjakinje i (pre)zrelog četrdesetgodišnjaka na mahove ispada čak i važnija od njihova kriminalističkog poziva i otkrivanja tajne duge četiri desetljeća. A ta se tajna zapravo svodi na pitanje kamo je to i kako nestala liječnica i majka male djevojčice kojoj se gubi trag 1974. godine, kada se nakon popodnevne šihte u mjesnoj ambulanti nije pojavila na piću s najboljom prijateljicom niti se ikada vratila u svoj dom. Dakle, što se to dogodilo s Margot Bamborough čiji se nestanak, čini se, najviše dojmio njene kćeri Anne koja uoči 2014. godine ipak želi saznati što se to dogodilo s njenom majkom koja se uspjela izboriti sa siromaštvom i postati liječnica u vremenu i okružju koje joj nimalo nije bilo naklonjeno.

Kao i u ranijim romanima o Cormoranu Strikeu, liku koji očito jako imponira autoru/ici ovog tipičnog britanskog kriminalističkog serijala, čitatelju se nude brojni potencijalni krivci koji su mogli nanijeti zlo mladoj i sućutnoj, ali i nadasve principijelnoj liječnici. Štoviše, jedna linija radnje ide čak i u smjeru toga da je liječnica svojevoljno napustila svoju obitelj, jer se navodno mjesecima nakon nestanka javljala nekim poznancima raspitujući se svojoj obitelji. Kako su Cormoran i Robin dobili samo godinu dana za rasplet zamršenog čvora jednog davnašnjeg nestanka za koji je javnost, ali i policija okrivila nevjerojatno surovog serijskog ubojicu i mučitelja žena Dennisa Creeda, u jednom su se trenutku našli pred zidom. A onda su uz pomoć detektivske intuicije slučaj ipak razriješili, ali na potpuno neočekivan način... U tome su im tek donekle pomogle zabilješke prvog inspektora koji je radio na slučaju i bio opsjednut horoskopima i teorijama Aleistera Crowleya. Uostalom, i dio radnje ovog epskog krimića se i odvija u rodnom Crowleyevu gradiću koji nosi zvučni naziv Royal Leamington Spa. Naravno, tražeći krivca za nestanak Margot Bamborough, naši su istražitelji morali razgovarati sa svim preživjelima koji su poznavali nesretnu doktoricu, a neki su od njih bili itekako sumnjivi jer su mijenjali identitet, odselili se iz Velike Britanije, lagali u iskazima policiji... Neki su imali spornu nacističku prošlost i čudne seksualne fetiše, neki su bili ljubomorni na Margot koja se obrazovanjem, ali i karakterom izdignula iznad svog staleža, neki su bili dio pravih mafijaških krugova, a neki su namjerno širili tračeve koji nisu imali ama baš nikakvo uporište u stvarnosti. “Nemirna krv” stoga se ne čita samo kao triler u kojem tražimo krivca (ili krivce), nego i kao svojevrsna dinamična i uzbudljiva saga o britanskom društvu u posljednjih pola stoljeća u kojem ima i rasizma, ekonomskih sukoba, nacionalne mržnje, rodnih i spolnih predrasuda...

Velika Britanija o kojoj piše Robert Galbraith nikako nije idilična zemlja u kojoj vlada mir i red. Nipošto. No, i “Nemirna krv” dokazuje želju autora da se ne bavi samo zločinom i njegovim vinovnicima, nego da čačka i po ličnosti Cormorana Strikea koji i u ovom romanu prezire stvarnog oca, poznatog glazbenika, ali i tuguje za ujnom koja mu je bila druga majka, te nikako ne može zaboraviti na ljubav svog života, atraktivnu Charlotte koja ne može naći svoj mir niti u unosnom braku okrunjenom blizancima... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije