Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Damir Karakaš: Prava proza nema milosti ni za koga

U autobiografskom 'Sjećanju šume' nema ni riječi viška, ocijenio je žiri
20. prosinca 2017. u 13:09 3 komentara 475 prikaza
Pogledajte galeriju 1/12

– Puno puta bio sam književni finalist, ali nikada nisam govorio. Zato me sada uhvatila trema. Pada mi na pamet jedna lička, pobijedili smo, bjež’mo – rekao je Damir Karakaš, prvi dobitnik novopokrenute Književne nagrade Fric nagrađen za roman “Sjećanje šume” u HNK u Zagrebu. Nagradu Fric, čiji novčani dio iznosi primamljivih 75.000 kuna bruto, dodjeljuje tjednik Express, a laureat je dobio i jedinstvenu skulpturu žiroskopa koju je osmislio Đ24.

Sjećanje šume Damir Karakaš Roman "Sjećanje šume" Damira Karakaša Karakaš je koristeći jezgroviti jezik vratio Liku u njenu još uvijek toplu kolijevku

Damir Karakaš ove je godine autobiografskim romanom “Sjećanje šume” bio u cijelom nizu užih izbora za prestižne nagrade, i to u rasponu od nagrade tportala za roman godine pa do međunarodne regionalne nagrade koja nosi ime Meše Selimovića, no na kraju godine dobio je jednu od apsolutno najunosnijih što se novca tiče. A i ovdje je imao više nego ozbiljnu konkurenciju.

Objavili već tri izdanja

Za nagradu koja se dodjeljuje neprevedenoj proznoj fikciji objavljenoj od, kako je to na dodjeli precizno formulirao Kruno Lokotar, 1. srpnja 2016. do 31. lipnja 2017. godine, bile su prijavljene sedamdeset i dvije knjige. Uz Karakaša u uži izbor ušli su i Slađana Bukovac s romanom “Stajska bolest”, Ognjen Spahić s “Calypsom”, Kristian Novak s “Ciganinom, ali najljepšim”, Semezdin Mehmedinović s romanom “Me’med, crvena bandana i pahuljica” i Damir Ovčina s romanom “Kad sam bio hodža”, koji je dobio tuzlansku regionalnu Nagradu “Meša Selimović”.

Kada je predsjednica žirija Nagrade Fric Biljana Romić objavila da je nagradu osvojio Karakaš romanom u kojem “nema ni riječi viška”, foaje HNK ispunili su burni povici oduševljenja, i to ponajviše brojnog glumačkog ansambla Gavelle u kojoj će predstava po romanu “Sjećanja šume” biti praizvedena krajem siječnja 2018. godine. U publici u HNK, zanimljivo, bili su i kandidati za novog ravnatelja Gavelle, i to dosadašnji ravnatelj Boris Svrtan, ali i njegov protukandidat Siniša Ružić, podjednako oduševljeni činjenicom da je Nagradu Fric dobio baš Ličanin Karakaš.

Karakaš se, među ostalima, u svojem govoru zahvalio uredniku knjige Robertu Perišiću, pjesniku Branku Malešu (koji je knjizi dao ime), supruzi Mitri, djeci, ali i izdavaču četvrtog izdanja “Sjećanja šume”, sarajevskom Bybooku. Dosadašnji izdavač ovog romana, koji je imao čak tri izdanja te je prodan u više tisuća primjeraka, bio je zagrebački Sandorf. Član žirija Boris Rašeta usporedio je Karakašev roman s “Brezom” Slavka Kolara, ali i s filmovima braće Taviani rekavši da je riječ o djelu koje će sasvim sigurno postati klasično djelo hrvatske književnosti.

Citirali Miroslava Krležu

I predsjednica žirija Biljana Romić i Karakaš citirali su Krležu koji je svojedobno izjavio: “Mora se pisati mrko, okrutno, neumoljivo, bez samilosti, pa čak i sa začepljenim nosom”, što je Karakaš parafrazirao u izjavu: “Prava je proza ona koja nema milosti ni za koga”. A Kruno Lokotar objasnio je naziv nagrade koja je svojim novčanim iznosom “silan poticaj za pisanje”.

– Za ime nagrade zaslužan je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović. Nije nam bilo lako izabrati naziv za nagradu, jer se uobičajeno književne nagrade nazivaju po pokojnim piscima što smo u prvi mah pokušali izbjeći. No, mislimo da naziv Fric svjedoči o našem ležernom odnosu prema Miroslavu Krleži. To je odnos bez idolopoklonstva – rekao je Lokotar koji je ustvrdio da u Hrvatskoj i nema književne nagrade koja nosi Krležino ime, što i nije točno jer svake druge godine Fond Miroslava Krleže dodjeljuje svoju nagradu, i to od 1986. godine.

Glavni urednik Expressa Alen Galović rekao je da će Express baš kao i Styria ustrajati u misiji vraćanja dostojanstva književnosti nazvavši Nagradu Fric hrvatskim Bookerom. U žiriju su uz Biljanu Romić, Gavranovića i Rašetu bili i filmska redateljica Hana Jušić i ginekolog Dubravko Lepušić.

1 / 13
Zagreb: Premijer Plenković otvorio 40. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber
damir karakaš INTERVJU Damir Karakaš: Briga me piše li se o meni kratko ili dugo, moje je da napišem još nekoliko knjiga damir karakaš na trešnjevci Nova knjiga Kod Karakaša nema ni zareza, a kamoli riječi, viška Damir Karakaš HNK Rijeka D. Karakaš: Dabogda da ti dijete bude pisac, nova je kletva u Lici
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • IvanXXIII.:

    Zasluženo i bravi za Karakaša. ali i za žiri.

  • onako_ovlaš:

    ima manjka riječi,jezik te knjige je loš,nema plastiku,volumen,knjiga nema duh,sve je to manje više za neki etnografski zbornik ala Život i običaji Ličana

  • IvanXXIII.:

    Piše "bravi", kao da smo u Italiji. dakle još jednom: Bravo za Karakaša!