Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2022. može biti godina koncerata

Cijepite li se, doći će nam Nick Cave, The Cure, Sting, The Killers, Whitesnake...

Gtres
17.01.2022.
u 12:12

Starija publika nema problema s cijepljenjem, što se vidjelo po nastupima Ellinga i Malkovicha, ali koncertni plan za ovu godinu ovisi o procijepljenosti masovne publike i spremnosti da prihvati COVID potvrde kao dokument za ulaske na koncerte.

Ako je i Novak Đoković "protjeran" iz Australije jer se nije cijepio, sasvim je jasno da će i najavljena koncertna gostovanja 2022. u Hrvatskoj biti upitna ako se ne poslužimo prednostima covid-potvrda. No, čak i tada postoje problemi uzrokovani pandemijom, zbog koje su već sada otkazane tri najavljene turneje imena koja su u siječnju i veljači trebala nastupiti u Zagrebu, Gojira, Bullet For My Valentine i Blood Red Shoes. Pogledamo li u koncertni kalendar inozemnih gostovanja najavljen za ovu godinu, možda bi 2022. mogla biti povratak u staru koncertnu rutinu. Dakako, ne samo kod nas nego i u EU i SAD-u, ali sve će prije svega ovisiti o epidemiološkoj situaciji. I, dakako, o tome kako će reagirati pojedine države EU, koji je puno kompliciraniji za održavanje turneja od SAD-a.

Bez obzira na zajedničko tržište, i zbog različitih regulativa država EU planiranje turneja je složenije, a upravo su turneje te koje će nam dovesti za sada najavljene izvođače. Drugim riječima, promijeni li se išta u regulaciji pandemije, nije isključeno ponovno prebacivanje nekih nastupa u iduću godinu, kako smo to već doživjeli od 2020. naovamo.

Za sada sve izgleda prilično moguće, ali najveći će dio ovisiti o procijepljenosti masovne publike i spremnosti da prihvati COVID potvrde kao dokument za ulaske na koncerte. Upravo bi tu moglo biti problema s brojnošću publike i kupnjom ulaznica, pogotovo unaprijed, što je svakom organizatoru osnovni pokazatelj rentabilnosti nekog koncerta, puno prije njegova održavanja. Poznato je da se mnogi mlađi kod nas nisu cijepili, zbog čega su neki domaći klupski koncerti za koje su trebale COVID potvrde zjapili poluprazni.

S druge strane, publika srednje i starije dobi nema problema s time, što se vidjelo po odazivu na nastupe Kurta Ellinga, Johna Malkovicha ili Vlatka Stefanovskog u Lisinskome, koji su krajem prošle godine bili jedini veći koncerti za više od tisuću ljudi kod nas. Isto tako, poznato je da se u SAD-u i Velikoj Britaniji još od ljeta na sportske priredbe i koncerte ulazi isključivo s potvrdama o dva cijepljenja pa su tako i Springsteen na Broadwayu i Rolling Stonesi po američkim stadionima održali tridesetak i više nastupa isključivo pred cijepljenom publikom, što je sasvim različita regulativa nego u EU.

Upravo zato sve najavljene datume treba uzeti s dozom opreza, ali ako, kao što se može očekivati, proljeće donese pad broja zaraženih i pretvaranje pandemije u lakšu omikronsku endemiju, ljetni festivali i gostovanja inozemnih imena, pogotovo ona na otvorenim prostorima, mogli bi ove godine biti puno većeg opsega nego “izgubljene” 2021. Prijedloga za kupnju ulaznica ima sasvim dovoljno, a brojna imena različitih žanrova najava su da bi pored klubova mogli imati atraktivnu sezonu i po sportskim dvoranama i otvorenim prostorima poput Jaruna.

Prije svega zbog INmusica, najvećeg domaćeg rock-festivala na koji ove godine od 20. do 23. lipnja, među ostalima, kao glavni izvođači dolaze Nick Cave s Bad Seedsima, Killersi i Kasabian, Deftones, Gogol Bordello i Royal Blood pa bi već i sam INmusic u četiri dana bio jači program od svega što smo vidjeli cijele prošle godine. Osim njih u Šibenik na Tvrđavu sv. Mihovila dolazi Lorde, što je jedno od najzanimljivijih ovogodišnjih gostovanja, Arctic Monkeys već su rasprodali koncert u pulskoj Areni 16. kolovoza, a u Zagrebu bi trebali nastupiti Sting, Franz Ferdinand, Simple Minds, Celine Dion, Whitesnake, Placebo, The Cure i mnogi drugi.

Skunk Anansie trebali bi stići u Dom sportova 11. ožujka, kao i Amigo The Devil u Tvornicu (18. ožujka), A Place To Bury Strangers dolaze u Močvaru 24. ožujka, a Dead Can Dance u Vatroslav Lisinski 10. svibnja.

Prvi koncert najvećeg pop-formata trebao bi biti Sting u Areni Zagreb 21. ožujka i to će vjerojatno biti datum koji će pokazati pravo stanje na terenu, kao što bi i Celine Dion, nakon nekoliko odgoda, na istom mjestu trebala nastupiti 25. lipnja. Sjajni Eagles of Death Metal vraćaju se u Tvornicu kulture 25. ožujka, u koju 2. svibnja dolazi Julien Baker, a 11. svibnja William DuVall te Mastodon 28. lipnja. Proljeće je vrijeme i za prve veće nastupe pa bi 25. travnja Franz Ferdinand trebali nastupiti na prvom samostalnom koncertu u Zagrebu, u Domu sportova, u koji dolaze i Dream Theater 27. svibnja.

Spomenuta australska Lorde već je rasprodala dva datuma na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila 18. i 19. lipnja, što nas uvodi u ljetnu sezonu koncerata na otvorenom u kojoj bi se trebali nanizati Placebo na Šalati (27. lipnja), Simple Minds (30. lipnja) i Whitesnake (2. srpnja) te Kiss u Areni (9. srpnja). King Gizzard & The Lizard Wizard trebali bi nastupiti na Tvrđavi sv. Mihovila 2. i 3. kolovoza. Za početak jeseni u Tvornici kulture planirani su nastupi Opeth (26. rujna) i Xaviera Rudda (18. listopada), dok bi Uriah Heep trebali stići u Dom sportova (25. listopada), a Anthrax u Tvornicu kulture (1. studenoga). Najveći koncert kraja godine zasigurno će biti The Cure, miljenici domaće publike koji su 27. listopada planirani za Arenu Zagreb, na svom prvom samostalnom nastupu u Zagrebu.

Komentara 3

BI
Biouskoli91
18:14 17.01.2022.

Vi niste normalni....

Avatar GeniKameni
GeniKameni
01:11 19.01.2022.

Hajde, pitajte Erica Claptona sto on misli o 'cijepljenju'?! Covjek je zamalo glavu izgubio zato sto se ubrizgao tim otrovima, pa je cak nastala i pjesma kao rezultat tog stravicnog iskustva. I jos je izjavio da nece nastupati na koncertima za koje vrijede ta fasisticka pravila o tzv. cijepljenju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije