Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Betonska utopija'

Bakić, Richter i Vitić u MoMA-i

Foto: Valentin Jeck for the Museum of Modern Art
23.07.2018.
u 15:49

Otvorena je izložba jugoslavenske arhitekture od 1948. do 1980.. Prvi prikaz tog stvaralaštva u svijetu obuhvaća 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz arhiva, privatnih zbirki i muzeja iz cijele regije.

Amerikancima su iznimno atraktivne turističke ture po zemljama bivše Jugoslavije ne bi li uživo vidjeli ono što je ostalo od gigantskih spomenika 2. svjetskog rata koji sustavno propadaju.

S njima se sada mogu upoznati i u New Yorku, gdje je u MoMA-i otvorena izložba “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” (Betonska utopija), što je prvo predstavljanje izuzetnih dijela vodećih arhitekata Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti. Izložba obuhvaća period od 1948. do 1980. godine i više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijele regije. “Pozicionirana između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, Jugoslavija je izbjegla hladnoratovsku podjelu izborom ‘trećeg puta’.

Jugoslavenski arhitekti odgovorili su kontradiktornim zahtjevima i utjecajima razvojem poslijeratne arhitekture koja je podjednako bila na liniji, ali se i razlikovala od pristupa koje je bilo moguće vidjeti u ostatku Europe. Jugoslavenska arhitektura, koja je obuhvaćala i nebodere građene u stilu međunarodne prakse i brutalističke ‘društvene kondenzatore’, manifestirala je radikalnu raznolikost, hibridnost i idealizam koji su karakterizirali i samu jugoslavensku državu”, stoji u najavi izložbe, koja istražuje širok raspon tema – od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu, spomenika i memorijalizacije.

Izložba obuhvaća radove najvažnijih jugoslavenskih arhitekata, među kojima su i naši Vjenceslav Richter, Ivan Vitić, Drago Galić i Boris Magaš kao i Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar... Dio izložbe posvećen je i spomenicima koji su slavili pobjedu nad fašizmom, a među kojima je i spomenik na Petrovoj gori Vojina Bakića.

Izložbu je pripremio kustos za arhitekturu i dizajn u MoMA-i Martino Stierli uz pomoć Vladimira Kulića, beogradskog profesora arhitekture u Floridi. Ostaje otvorena do siječnja 2019.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije