Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interliber

Andrea Zlatar Violić: Podaci iz izdavaštva su zastrašujući

Andrea Zlatar
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
11.11.2014.
u 11:41

Ipak, Interliber nam dokazuje da imamo ljude koji žele kupiti knjigu. U dogovoru s Ministarstvom financija, izdavačima ćemo vrlo skoro ponuditi posebne kreditne linije kako bi mogli ući u nove i veće projekte – obećala je ministrica

Podaci iz izdavaštva su zastrašujući, ali Interliber već godinama ima jednaki broj posjetitelja, a prihod i prodaja pomalo rastu, rekla je, otvarajući 37. Interliber na Zagrebačkom velesajmu, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Spomenula je da je u protekle četiri godine u izdavaštvu izgubljeno pedeset posto radnih mjesta, da su pedeset posto pale i naklade te da je pad prihoda u izdavačkim kućama od trideset do šezdeset posto. 

– Ipak, Interliber nam dokazuje da imamo ljude koji žele kupiti knjigu. U dogovoru s Ministarstvom financija, izdavačima ćemo vrlo skoro ponuditi posebne kreditne linije kako bi mogli ući u nove i veće projekte – obećala je ministrica, rekavši da se u manjim hrvatskim mjestima koja nemaju knjižaru treba okrenuti internetskoj kupovini knjiga, predloživši ustanovljenje regionalnog Amazona. 

Ovogodišnji Interliber uz koji je otvoren i sajam Glazbe i multimedije te Infogamer traje do 16. studenog. Interliber ima čak 250 izlagača, a Velesajam je uspio iznajmiti i veći prostor, pa je proširen Šesti paviljon. Na sajam dolaze i gosti iz svijeta, među njima i Deborah Harkness te Florence Hartmann. Croatia records će predstaviti i kapitalno izdanje Bijelo dugme – Box set deluxe.

Riječ je o limitiranom izdanju koje objedinjuje svih devet studijskih LP-jeva. U utorak navečer će u Laubi VBZ i Tisak Media obznaniti tko je dobio nagradu za najbolji neobjavljeni roman vrijednu 100.000 kuna. 

>> Na Interliberu i veći broj izlagača i veći izlagački prostor u vremenu krize

Komentara 4

KO
Kora
11:55 11.11.2014.

Te kreditne linije ne zvuče dobro. Tko treba bakrotirati - bolje da to učini odmah, da ne pada u dug zbog u načelu neprofitabilne djelatnosti. Entuzijazam nije dovoljan, država treba dati neke smjernice za djelovanje u kriznim uvjetima, ovisno o kulturnim ciljevima. Dok ne bude kasno.

Avatar CroVeridicus
CroVeridicus
12:23 11.11.2014.

Hm, pojedinci očito još uvijek žive u XX. stoljeću. Vrijeme analogne, papirnate knjige neumitno prolazi... Sadašnjost, a osobito budućnost pripada znatno jeftinijim ili pak besplatnim elektroničkim izdanjima. Profitiranje na djelima na koja su istekla autorska prava je perverzno i nemoralno, a isto vrijedi i za prenapuhavanje cijena autorski zaštićenih djela. Ovo možemo proširiti i na institucionalna znanstvena, stručna i kulturna izdanja čiji su nastanak financirali porezni obveznici kroz plaće i ostale beneficije zaposlenicima u konkretnim ustanovama... Budućnost pripada otvorenoj i pristupačnoj digitalnoj kulturi, a ne uhljebljenoj birokraciji i profiterima. U međuvremenu treba raditi na edukaciji i širenju čitateljske publike, koja je u nas - kad izuzmemo profesore, studente i učenike koji su ionako prisiljeni čitati čak i kad to nerado čine - na razini statističke pogreške. To se sigurno neće postići forsiranjem nogometa, golih zadnjica, zatupljujućih političkih i religijskih ideologija, odnosno nametanjem svakovrsnog crnila i žutila ...

AU
autoritet
18:52 11.11.2014.

Neka Zlatarica da još koji milijunčić feministkinjama, lezbijkama, jugoslovenima, gongovcima, manjincima, gejevima, josipovićevim portalima. To će sigurno pomoći hrvatskoj kulturi, pa i nakladništvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije