Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikupljanje novca

Za Imunološki osigurano 8 milijuna kuna

27.02.2015., Zagreb - Inicijatori Visia Croatice, jednog od ponudjaca za gradjanski otkup Imunoloskog zavoda (IZ).  Ivan Gaspar, Aleksandar Soltysik, Ivan Rude, Djuro Lubura, Leo Buljat.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL
08.04.2015.
u 11:26

Udruge bolničkih liječnika, branitelja, Crveni križ..., kao i radnici Imunološkog ovaj tjedan kupnjom udjela dat će potporu Visiji Croatici

Visia Croatica vjerojatno će ovaj tjedan na sjednici Vlade biti potvrđena za novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda, nakon što je njezinu ponudu, koja je ujedno bila i jedina, povjerenstvo pozitivno ocijenilo. Kako potvrđuju u tom društvu, osam milijuna kuna za otkup dionica nije uopće upitno, ali ni 100 milijuna kuna potrebnih za ulaganje.

Akcija u gradovima

Udruga bolničkih liječnika, branitelja, Crveni križ..., kao i sami radnici Imunološkog zavoda kreću ovaj tjedan u veliku akciju prikupljanja novca za Imunološki, zato što je glavni cilj da se novac najprije prikupi od građana. Zainteresirane su i tvrtke, i njihovim je novcem proračun već mogao biti zatvoren, no kako tvrtke traže i neka prava, cilj je da se najviše novca prikupi od građana.

– Ulagači, komanditori, su građani koji su već kupili svoj udio i ima ih oko deset tisuća. Pozivamo i sve ostale građane da kupnjom svog uloga sudjeluju u spašavanju Imunološkog zavoda. Također, pregovaramo i s nizom pojedinačnih ulagača koji žele veću dobit koja će biti proporcionalna njihovu ulogu – kaže dr. Aleksandar Soltysik, jedan od osnivača Visije Croatice. Kaže da će prvi zadatak nakon potpisivanja ugovora biti, naravno, isplata osam milijuna kuna za otkup 54 posto vlasničkog udjela. No, do tada nisu nezaposleni. – Mi već sada formiramo pregovarački tim s Vladom kao i ekspertnu skupinu stručnjaka koja će temeljem detaljnog uvida u stanje tvrtke, jer nam to nije bilo omogućeno tijekom dubinskog snimanja, napisati detaljan plan restrukturiranja i premještaja Imunološkog zavoda na novu lokaciju – nastavlja Soltysik. Još nije odlučeno hoće li se Imunološki preseliti u novi pogon ili će se preuzeti adekvatni već sagrađeni, ali nije ni isključena opcija pregovora s državom. Bez obzira na originalnost ideje u spašavanju posrnule tvrtke čija bi budućnost posebno trebala biti važna svim građanima zbog proizvoda važnih za zdravlje, postoje sumnje u namjere Visije Croatice. No ona, upravo zbog toga da što više građana postane udjeličarima, želi te sumnje otkloniti. Njezini čelnici svjesni su da je pred njima velika odgovornost, jer inače, kažu, ne bi ni ulazili u taj posao. – Moramo naglasiti da je jednim dijelom odgovorna Visia Croatica, a drugim dijelom prodavatelj, tj. država, jer posao izdavanja dozvola, jasno, pripada isključivo državnim institucijama – kaže Soltysik.

Ovih dana HALMED ide u novi nadzor, o kojem će ovisiti dobivanje privremenih dozvola, za one preklani izgubljene za krvne pripravke i bakterijska cjepiva. U red će se morati dovesti uvjeti kako se ove godine ne bi slučajno izgubila dozvola za virusna cjepiva. Zbog toga je i predviđeno preseljenje u novi pogon, za koji tek treba naći lokaciju, ali i prikupiti potrebnih sto milijuna kuna ulaganja.

Lako i do 100 mil. kuna

Po principu prikupljanja novca za dionice, planira se doći i do 100 milijuna kuna.

– Smatramo da se ovaj projekt može izvesti bez zaduživanja i polažemo povjerenje u hrvatski narod koji je prvi prepoznao plemenitost namjere da se spasi Imunološki zavod. Uz njihov odaziv, očekujemo i odaziv jačih ulagača, a to znači da ćemo zajedničkim snagama Zavod opet dignuti na noge i učiniti od njega respektabilnu tvrtku o kojoj ovisi zdravlje naših obitelji, naše djece i svih nas – zaključuje Soltysik. Iako, novac već nude i neki strani fondovi, pa ni ta opcija nije isključena.

>> Visia Croatica preuzima Imunološki zavod

Komentara 3

DA
danyy
12:08 08.04.2015.

svaka čast, ja sam se pridružila ;)

DU
Deleted user
13:10 09.04.2015.

Hvale vrijedna akcija, što je 100 kuna naspram toga da firma ne propadne i ostane u vlasništvu svih građana Hrvatske. I ja ću uplatiti 100 kuna, to mi ne znači ništa, a može svima nama donijeti samo dobro....

ZG
zgbuco
14:29 08.04.2015.

Da nam treba ovakva ustanova nije uopće upitno. Ali da mi je samo znati gdje se ova ekipa našla? Da li je ijedan od njih uspješan poduzetnik? Koliko ljudi zapošljava i kolika su im primanja? Sa čijim kapitalom oni misle pokrenuti proizvodnju u Imonološkom? Znaju li uopće kako se dobivaju dozvole za rad i proizvodnju u ovakvoj ustanovi? Njihova jedina vizija je da se domognu lake love od naivnih građana, koji padaju na sentimentalnost. Ovo je prljavija igra od one sa dionicama HT-a. Interesanto je da je Imunološki doslovno u banani i toveć duže vrijeme, a onda odjednom kada neki anonimusi jedini prolaze na natječaju, dionica takve firme raste za nevjerojatnih 28%, i to preko noći. Mislim da to već govori samo za sebe, kako će na kraju cijela priča završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije