Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU Fondovi

Trilju 16 milijuna kuna za centar agropoduzetništva

trilj
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
07.11.2014.
u 18:07


Surađivat će lokalna uprava, znanost i proizvođači

Projekt “Proizvodna zona Čaporice – centar agropoduzetništva“ jedan je od prvih projekata namijenjen lokalnoj upravi koji je ostvario financiranje bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Ukupna vrijednost projekta je 16,99 milijuna kuna, a 89,44 posto toga iznosa financirat će se iz ERDF-a, dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Ovo su prva sredstva iz fondova Europske unije dodijeljena jedinicama lokalne samouprave za financiranje razvojnih projekata otkad je Hrvatska postala država članica Europske unije, na čemu su u Trilju iznimno ponosni.

Od 226 prijavljenih projekata, sredstva su odobrena samo za 16, a iz Dalmacije, uz općinu Trilj, samo za Zadar. Dobili smo sredstva kojima ćemo proširiti zonu u Trilju i unaprijediti infrastrukturu za agropoduzetnički centar u kojemu ćemo zajednički lokalna samouprava, znanost i proizvođači pronalaziti najbolja rješenja za proizvodnju hrane i njezin put do polica trgovina – kaže Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL

Napominje kako u poduzetničkoj zoni Čaporice već radi 250 ljudi. Ovih dana Grad raspisuje natječaj za vodoopskrbu, odvodnju, nogostupe, rasvjetu, a proširenjem planiraju napraviti sušnicu, laboratorij, otkupnu stanicu, prostor za iznajmljivanje poljoprivrednih strojeva... Građevinski radovi u zoni započet će u siječnju 2015. godine. Partneri su na projektu “Proizvodna zona Čaporice – centar agropoduzetništva“ Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije. Grad Trilj želi iskoristiti poljoprivredne potencijale kraja, bogatstvo tradicionalnog načina proizvodnje prehrambenih proizvoda, ojačati konkurentnost poduzetnika i povećati zapošljavanje triljskoga kraja.

– Želimo da čovjek iz triljskog kraja vidi da polje ispred njegove kuće ima smisla! – poručuje Šipić.

>> Privukli su Amerikance, Nijemce, Talijane...Recept? Papire riješe za 14 dana

Komentara 1

LJ
ljubavizloba
19:30 07.11.2014.

bravo trilj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije