Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna vrijednost

Švicarski franak preko noći skočio sa 6,39 na 7,4 kn!

švicarski franak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.01.2015.
u 15:29

Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem jer je rast franka za njih katastrofa

Tečaj kune prema franku preko noći skočio je za 15-ak posto nakon što je Švicarska središnja banka neočekivano odustala od fiksiranja vrijednosti franka prema euru. Vrijednost domaće valute u četvrtak je porasla sa 6,39 na 7,4 kuna za franak, odnosno 15,8 posto.

Vrijednost franka prema euru porasla je na rekordnu vrijednost nakon što je SNB bez najave ukinuo minimalni tečaj.

Iz Udruge Franak potvrdili su da će ih ministar financija Boris Lalovac primiti na inicijalni sastanak o problemima vezanima uz valutnu klauzulu.

– Još nemamo službeni stav jer nismo održali sastanak s našim ekonomistima, ali, naravno, izuzetno smo nezadovoljni situacijom na koju smo upozoravali ministra Lalovca i cijelu Vladu. Visoki trgovački sud je propustio riješiti situaciju, kao i HNB te općenito cijeli sustav – kazao je Denis Smajo, koordinator razvojno-istraživačkog tima Udruge Franak.

"Divljanje" tečaja franka komentirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je kazao  kako je to "udar na naše građane koji su se vezali valutnom klauzulom za franak".

 – Mislim da je Vlada propustila priliku riješiti ovaj problem kada je franak padao. Tražim od Vlade da hitno definira amortizacijske mjere koje će građane pokušati izvući iz ove situacije –  kazao je Karamarko.

Podsjetimo, prije tri godine Švicarska narodna banka uvela je minimalni tečaj od 1,2 za euro obvezavši se na tiskanje franka da bi zaustavila snažno jačanje svoje valute koja je tada bila u uzletu kao sigurno utočište investitorima tijekom dužničke krize u eurozoni.

Prema pisanju Bloomberga, tržištima će trebati neko vrijeme da reagiraju.

– Situacija za Švicarsku središnju banku postala je neodrživa kako je rastao pritisak na franak. Također, moguće je da SNB zna ili ima informacije da će ECB učiniti nešto veliko i prouzročiti novi pritisak na franak, tako da su ovime preduhitrili potez ECB-a – rekao je Bloombergu analitičar Pierre Mouton iz investicijskog društva Notz, Stucki & Cie iz Ženeve.

 – O razlozima poteza Švicarske središnje banke možemo samo špekulirati, no ona ima puno imovine izložene prema euru, koje je prikupila kroz devizne intervencije tijekom posljednjih nekoliko godina – kazao je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.

>> Pomor za dužnike u francima: Platite ratu danas!

>> Evo kako je Švicarska središnja banka objasnila zašto se odlučila na zaokret

>> Potez koji je šokirao tržišta: 'To je cunami za Švicarsku'

>> Evo što su dogovorili Ivo Josipović i Udruga Franak

Komentara 182

DU
Deleted user
13:00 15.01.2015.

Država smo u kojoj banke ne poštuju pravomoćne presude, u kojoj možeš ubiti čovjeka na cesti i odšetati ako si "ugledni član društva". Ma u vražju mater!

DU
Deleted user
12:59 15.01.2015.

Hrvatski čovjek ne može računati na nikakav potez HNB-a kojim bi se minimizirali ovakvi događaji ubuduće. Država stvorena s ciljem da se opljačka svakog rođenog i nerođenog stanovnika. Nije čudo da ovdje više nitko ne želi živjeti, da imamo negativni prirodni prirast. Puj HNB, Vlada, Sabor, sudstvo i sve što predstavlja bilo kakvu vlast!

SI
Sirus
12:53 15.01.2015.

Tečaj kune prema euru preko noći skočio je za 15-ak posto nakon što je Švicarska središnja banka neočekivano odustala od fiksiranja vrijednosti franka prema euru. -------------------------------------------------------- Heh, vjerovatno tečaj CHF, ne kune :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije