Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skočio tečaj

Pomor za dužnike u francima: Platite ratu danas!

Brojač novca
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
15.01.2015.
u 13:29

Ono što dužnike kredita u francima može spasiti još jedan mjesec jest plaćanje rate kredita danas jer banke do kraja dana primjenjuju tečajnu listu formiranu na kraju jučerašnjeg radnog dana

Tržišta novca širom svijeta uzdrmala je "prekonoćna" odluka Švicarske središnje banke da prestane braniti fiksirani tečaj franka od 1,2 eura, nakon čega je u jednom trenutku franak "skočio" čak 30 posto. U Hrvatskoj je situacija također dramatična, u bankama i mjenjačnicama tečaj je porastao s jutarnjih 6,4 kune za jedan franak na 7,4 kune – više od 15 posto. Ono što dužnike kredita u francima može spasiti još jedan mjesec jest plaćanje rate kredita danas jer banke do kraja dana primjenjuju tečajnu listu formiranu na kraju jučerašnjeg radnog dana.

Iz Udruge Franak potvrdili su da će ih ministar financija Boris Lalovac primiti na inicijalni sastanak o problemima vezanima uz valutnu klauzulu.

Trenutačni je tečaj čak i "smiren" jer je najviša zabilježena dnevna razina iznosila stravičnih 8,89 kuna. Tek popodne iz Švicarske će stići objašnjenje razloga ove odluke, no nagađa se da bi glavni razlog mogao biti skori početak primjene "kvantitativnog ublažavanja", otkupa državnih obveznica od Europske središnje banke. Jer, gospodarska kriza, zbog koje je Švicarska donijela odluku o fiksiranju tečaja, još nije prebrođena.

Kako bi ublažila posljedice prestanka obrane tečaja, Švicarska središnja banka povećala je negativnu kamatnu stopu sa -0,25 na čak -0,75 posto.

>> Švicarski franak preko noći skočio sa 6,39 na 7,4 kn!

Komentara 76

KA
karambita
13:48 15.01.2015.

U jednoj suverenoj drzavi koja ima svoju valutu, uvesti kredite u tudjoj valuti je kriminal i krivicno djelo. To VLADA i SABOR nisu smjeli dopustiti, to je prodaja nacionalnih interesa. Ali HR nije suverena drzava, nego obican protektorat

LE
leonardoleonardo
15:23 15.01.2015.

Samo jedna obavijest za one koji imaju kredit u švicarcima kao ja :( zvao sam banku i pitao da li mogu platiti ratu danas i koji je tečaj, odgovorili su mi da je do daljnjeg obustavljen promet u švicarskim francima

DU
Deleted user
14:05 15.01.2015.

Neki su zbog zbivanja u eurozoni to slutili i prije par dana kupili švicarce :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije