Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak

Što je sve potrebno za podnošenje privatne tužbe protiv banaka

Udruga Franak
Foto: Udruga Franak
1/2
04.10.2014.
u 12:11

Preporuka je da u zajedničkim tužbama ne bude više od 10 dužnika

Što je sve potrebno za podnošenje privatne tužbe protiv banaka zbog nezakonitih promjenjivih kamata pitanje je na koje je odgovor zainteresiranim građanima približila  Udruga Franak na javnoj tribini održanoj u petak.

- Preporuka je da u zajedničkim tužbama ne bude više od 10 dužnika. Za zajedničku tužbu svi zajedničari moraju imati kredit u istoj banci, može biti ugovoren u bilo kojoj valuti, kredit se mora odnositi na razdoblja i banke koje su pravomoćno osuđene te za ugovore mora biti nadležan sud u istome gradu,  savjetovao je  Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

U slučaju Sberbanke, Udruga Franak naglašava da se čeka revizija Vrhovnoga suda te su građani slobodni tužiti bilo koju banku zbog nezakonitih promjenjivih kamata, razlika za druge banke je u tome da se tužbeni zahtjev mora sastaviti nešto detaljnije i kompliciranje, jer pravomoćna presuda vrijedi samo za 7 osuđenih banaka u određenom razdoblju ugovaranja kredita.

Goran Aleksić najavio je i objavu optužnog prijedloga za svakog dužnika ponaosob, koji će biti potrebno uputiti nadležnom Prekršajnom sudu, na temelju kojeg bi svaka banka po svakom ugovoru trebala platiti najmanje 80.000 kuna kazne zbog neugovaranja fiksnih marži, a predsjednici Uprava najmanje 10 tisuća po svakom takvom ugovoru.

>>Udruga Franak najavila nove aktivnosti prema bankama

>>Udruga Franak: U Splitskoj banci za isti kredit EKS veći nego u drugima

Komentara 3

Avatar Radoboj_
Radoboj_
13:20 04.10.2014.

Tako se to radi! Odvjetnica Kwiatkowski (čitaj: kfjatkofski) suvereno brodi na putu do pobjede nad svemoćnim bankama kojima je ova krhka ženica pronašla Ahilovu petu. Bravo, curo!

DB
dubravko.bionda
15:14 04.10.2014.

Osobno sam iscrpljen kreditom i ne mogu se tuci sa bankom koja ne postuje odluku suda,jer ako je tako tko zna sta su jos banda spremni uciniti.ako sud izgubim iskopao sam grob i sebi i svojoj obitelji.ostaje mi da cekam i izdrzim do kraja kredita i molim boga da vrhovni sud donese pozitivnu presudu.onima koji se budu tuzili sa bankam,sretno i drzite se.

IV
Ivanveliki
23:41 04.10.2014.

prije ili kasnije doci ce to do Međunarodnog suda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije