Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje

Podravka napokon spremna za ozbiljnu akviziciju u regiji

'podravka_PXL_unu_200511'
''
21.05.2011.
u 14:00

Osim Bambija i Aleve, u Koprivnici su zainteresirani i za Centroproizvod, koji su već pokušali kupiti 2004. godine, a novac namjeravaju namaknuti kreditom ili dokapitalizacijom

Uopće nismo željeli da se pročuje kako smo zainteresirani za Alevu i Bambi, ali kad smo stigli u Srbiju, već su svi znali i da smo tamo i po što smo došli. Vijest je doprla i do naših kompanija koje rade na tamošnjem tržištu – kazao nam je Podravkin menadžer iz tima koprivničke prehrambene kompanije koji je obavio razgovore s čelnicima spomenutih dviju srbijanskih tvrtki.

"Bacanje sonde"

Dometnuo je kako se u Podravki ne žele javno razbacivati najavama akvizicija iz triju razloga. Prvi je taj što se ozbiljne akvizije najprije dogovore, a onda objave. Drugi je što se ne žele vraćati na praksu bivšega šefa uprave Darka Marinca, koji je u svome mandatu svake godine najavljivao desetak akvizicija, a obavljene su ukupno dvije, i to loše. Treći je što Podravka trenutačno zapravo još ništa ne kupuje. Beogradski razgovori bili su – kaže naš sugovornik – tek "bacanje sonde".

Uostalom, iz Aleve, vojvođanske kompanije najpoznatije po začinskoj paprici, demantirali su da je bilo riječi o vlasničkim pitanjima, nego samo o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Tek se iz neslužbenih razgovora s ljudima bliskima Podravkinu vrhu može doznati da je koprivnička prehrambena kompanija doista zainteresirana za vlasnički ulazak u Alevu, iznimno kvalitetnu tvrtku, no to je još daleko na horizontu.

S druge strane, razgovori s vlasnicima Bambija, konditorske tvrtke iz Požarevca, bili su, navodno, mnogo ozbiljniji. Riječ je o švicarskome fondu Salfordu, iza kojeg je ruski kapital, a Bambi je oglašen na prodaju, kao sva druga Salfordova imovina u Srbiji. Nagađa se kako bi cijena mogla biti oko 80 milijuna eura, pa se postavlja pitanje je li tvrtka koja je uzdrmana velikom aferom uopće sposobna namaknuti toliki novac.

– Afera Spice u financijskome je smislu iza nas. Na bankarskome tržištu dobro stojimo i bez problema dobili smo sindicirani kredit od 100 milijuna eura za refinanciranje starih obveza, a njime uopće nismo povećali zaduženost. Dapače, prošle godine zaduženost smo smanjili 200 milijuna kuna i bez problema mogli bismo dobiti kredit za akvizicije. No nije isključena mogućnost dokapitalizacije, ali već sam prije rekao da vlasnicima moramo jasno dati na znanje, na što bismo potrošili tako dobiven novac – kazao je Miroslav Vitković, šef Podravkine uprave.

Drugi pokušaj

To da uprava razmatra različite modele dokapitalizacije, i to isključivo radi razvoja i širenja, nije novost, a barata se iznosom između pola milijarde i milijardu kuna. Dokapitalizacija Podravke u predizborno vrijeme ima i "dodanu vrijednost" u političkome smislu. Taj model pribavljanja novca za Podravku prvi je spomenuo koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zvonimir Mršić, što će reći da bi dokapitalizacija vjerojatno dobila potporu te stranke ako na izborima osvoji vlast.

Bude li dokapitalizacija išla na iznos od milijardu kuna, to će značiti da će biti novca ne samo za Bambi i Alevu. Neslužbeno se doznaje kako je Podravka zainteresirana za još jednu srbijansku kompaniju. Centroproizvod iz Surčina, koji je vlasnik poznate marke "C" – začini, juhe, konzervirano povrće – Podravka je pokušala kupiti još 2004. godine, ali njezina javna ponuda za vlasnički ulazak bila izigrana čudnom odlukom tadašnjih srbijanskih vlasti.

Kao i sve drugo, i investiranje je u Podravki proteklih godina bilo pod političkom kontrolom. Poznata je avantura s nesuđenom akvizicijom češke prehrambene tvrtke Hame iz 2007. godine, što je Podravki trebalo donijeti povećanje prihoda od gotovo milijardu kuna, ali je i financijski iscrpiti. Akviziciju je osobno spriječio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a ispostavilo se kako je to bio dobar potez za koprivničku kompaniju. Protivnici kupnje Hamea poslije su govorili da je češka tvrtka proizvodila loše prehrambene proizvode na zastarjeloj tehnologiji te su se čudili upravi kako je uopće mogla ozbiljno razmatrati tu akviziciju.

 

Ključne riječi

Komentara 12

KI
Kitchee
19:02 21.05.2011.

nekako sam skeptičan oko buđenja diva kojeg vode ljudi stručni kao naša vlada nažalost..kakav potencijal :(

OB
-obrisani-
09:48 22.05.2011.

1.6.2013 HRVATSKA CLANICA EU-pisu danasnje njemacke novine

BA
baš
15:36 21.05.2011.

Taaako, sada kada su se dogovorili, tko će što i gdje, mogu dalje. Uložili su tu, što košta da košta. Šteta što svaku tvrtku ne vode tako, već samo ono što im pogoduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije