Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
država glasala protiv

Pala predstečajna nagodba Radakovićeve Čazme

drvo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
20.03.2014.
u 13:04

U svom očitovanju ŽDO navodi da su glasovali protiv jer su temeljem analize činjeničnog stanja zaključili da u slučaju dužnika nisu ispunjene zakonom propisane pretpostavke za nagodbu.

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru u ponedjeljak nije zaključena predstečajna nagodba za Drvnu industriju Čazma.

Protiv nagodbe bili su predstavnici države, točnije Porezna uprava i Županijsko državno odvjetništvo iz Bjelovara. U svom očitovanju ŽDO navodi da su glasovali protiv jer su temeljem analize činjeničnog stanja zaključili da u slučaju dužnika nisu ispunjene zakonom propisane pretpostavke za nagodbu. Dužnik je, tvrde, kontinuirano likvidan, a prezaduženost nije takva da bi nužno uzrokovala pokretanje predstečajne nagodbe.

Ako su ove tvrdnje točne, postavlja se pitanje kako je uopće pokrenut postupak nagodbe i tko je krivo procijenio dokumentaciju iz zahtjeva DI Čazme. Jer, Ministarstvo financija već je dalo zeleno svjetlo da se DI Čazmi otpiše oko 11 milijuna kuna dugovanja, što je podiglo veliku medijsku prašinu. Razlog tomu su, nagađalo se, prijateljske veze ministra Linića i Petra Radakovića, oca vlasnika DI Čazme Ratomira Radakovića. Jasno je da je nagodba pala, kažu nam sugovornici upućeniji u predstečajne nagodbe, jer su u posljednje vrijeme pozitivna rješenja o nagodbama često vezana uz imena Linićevih prijatelja. Osim toga, i kritike zakona sve su češće. Neki poduzetnici tako su već najavili tužbe protiv države zbog nepravedno odobrenih nagodbi za neke tvrtke, a nije isključeno da se i neki jave Europskoj komisiji ako utvrde da je njihov konkurent na tržištu kroz nagodbu zapravo dobio potporu, što će opet biti trošak države. Jedino pitanje za Čazmu ostaje sudbina 120 radnika.

R. Radaković ne odgovara na telefonske pozive, no od opunomoćenika tvrtke, koprivničkog odvjetnika Damira Barišića, doznajemo da će DI Čazma uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu jer žele osporiti tvrdnje ŽDO-a o nedovoljnoj prezaduženosti tvrtke.

– U vrijeme pokretanja predstečajne nagodbe DI Čazma imala je čak 8,000.000 kuna više obveza od vrijednosti imovine, a to znači da ne stoje tvrdnje o nedovoljnoj zaduženosti – kazao je Barišić.

>> Vjerovnici prihvatili Plan restruktuiranja Borova

>> Index ide u stečaj, Fina odbila predstečajnu nagodbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije