Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECB:

Novčanice od 500 eura mogle bi se povući iz optjecaja zbog mafije

Mario Draghi
DPA/PIXSELL
08.02.2016.
u 06:50

– Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s visokim apoenima – objasnila je policija u Italiji

Guverner ECB-a Mario Draghi najavio je da su spremni razmotriti mogućnost da se prestanu tiskati novčanice od 500 eura zbog konstantnih upozorenja policije da se najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije riječ samo o insinuacijama. U Velikoj Britaniji zaustavili su korištenje novčanica od 500 eura, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 posto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova. Središnja banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše prenijeti i sakriti.

Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s visokim apoenima – objasnila je policija u Italiji, u kojoj se također procjenjuje da više od 90 posto novčanica od 500 eura cirkulira unutar mafije. Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1000 dolara povukao s tržišta još 1969., nakon što je utvrdio da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta. 

>> ECB pustio u opticaj nove novčanice od 20 eura 

>> Euro nedaleko od najnižih razina u sedam i pol mjeseci pred odluku ECB-a

Komentara 6

D1
da...100
08:09 08.02.2016.

Umjesto novčanica, "maknite" kriminalce.

TB
taras.buljba
07:21 08.02.2016.

rijetko vidjao, nikad drzao u ruci a vec povlace iz opticaja pih.

SC
schwertransport
07:55 08.02.2016.

Kad u Njemackoj dodete sa 500€ da platite trgovac ih nerado uzima.Obicno odlazi sa novcanicom otraga vjerojatno kod sefa i provjerava je na sve moguce nacine. Na pumpama je obicno nalijepljen plakat da ne primaju novcanice od 500 i 200€. Iako su oni izmislili te novcanice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije