Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska tržišta

Euro nedaleko od najnižih razina u sedam i pol mjeseci pred odluku ECB-a

EURI
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
03.12.2015.
u 12:40

Od posljednje ECB-ove sjednice oslabio je već više od sedam posto

Tečaj eura zadržao se danas na međunarodnim deviznim tržištima nedaleko najniže razine u sedam i pol mjeseci prema dolaru, uoči sjednice Europske središnje banke (ECB) na kojoj bi po očekivanjima ulagača trebalo doći do značajnog povećanja već izdašnog paketa poticajnih mjera.

Europskom valutom u takvim se okolnostima trgovalo po 1,0578 dolara, što znači da je oslabjela oko 0,3 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan prije. Nakon jučerašnjih izjava predsjednice američke središnje banke Janet Yellen u vezi rasta kamatnih stopa euro je u jednom trenutku bio skliznuo na 1,0550 dolara, najnižu razinu od sredine travnja. Od posljednje ECB-ove sjednice oslabio je već više od sedam posto.

Dolar je ojačao i 0,2 posto prema jenu, na 123,49 jena, nadomak najviših razina u tri mjeseca od 123,77 jena, koje je dosegnuo sredinom studenoga. 

Razlike u monetarnim politikama koje provode središnje banke u Sjedinjenim Državama i u eurozoni u srijedu su ponovo izbile u prvi plan nakon što je Yellen signalizirala povećanje kamatnih stopa u ovome mjesecu, izrazivši zadovoljstvo u pogledu očekivanog početka ciklusa podizanja kamatnih stopa. Takve poruke potaknule su uzlet dolara prema košarici valuta na najvišu razinu u 12 i pol godina.

Dužnosnici ECB-a danas održavaju redovnu mjesečnu sjednicu s koje ulagači očekuju paket mjera koji bi mogao uključivati daljnje spuštanje kamatne stope na depozite banaka još dublje u negativno područje i produljenje postojećeg programa kupnje imovine, ukupne vrijednosti 1.100 milijardi eura.

Tržišta će stoga vrlo pozorno pratiti tiskovnu konferenciju ECB-ova čelnika Marija Draghija nakon završetka sjednice radi daljnjih smjernica u pogledu poticajnih mjera koje spremaju.

– S vremena na vrijeme Draghi je uspijevao iznenaditi tržišta, pa ako mu to uspije i danas, euro bi, po mome mišljenju, mogao dalje slabjeti. No, ako mu to ne pođe za rukom, budući da su očekivanja već otišla tako daleko, euro ima potencijala za kratkoročni oporavak – kazao je Ian Stannard, valutni analitičar u investicijskoj banci Morgan Stanley. 

>> Juan atraktivniji, ali ne u kratkom roku 

>> Juan postaje dio MMF-ove košarice rezervnih valuta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije