Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa zaštitnim obilježjima

ECB pustio u opticaj nove novčanice od 20 eura

nove novčanice, euri, 20 eura
Reuters/PIXSELL
25.11.2015.
u 13:35

Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

 Europska središnja banka (ECB) pustila je danas u opticaj nove novčanice od 20 eura sa poboljšanim zaštitnim obilježjima koja će otežati njihovo krivotvorenje.

Novi "portretni prozor" pri vrhu hologramske crte postaje vidljiv kada se okrene prema svjetlu i otkriva portret Europe, lika iz grčke mitologije. Portret je preuzet s više od dvije tisuće godina stare vaze nađene u južnoj Italiji a trenutno izložene u muzeju Louvre u Parizu.

"Gotovina je bila, jest i ostat će i dalje važno sredstvo plaćanja. Uvođenje nove novčanice od 20 eura je opipljiv dokaz toga", izjavio je u utorak u sjedištu banke u Parizu član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Nove novčanice, kojih su dosad proizvedene 4,3 milijarde, postupno će zamijeniti novčanice od 20 eura iz prve serije, koje će međutim i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja.

Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Novčanice iz serije Europa uvode se postupno, u sklopu procesa koji će trajati nekoliko godina. Budući da svaka zemlja ima svoj „gotovinski ciklus", nove novčanice neće biti uvedene istodobno u svim zemljama eurozone.

ECB je prvu novčanicu od pet eura iz nove serije u opticaj u svibnju 2013., a novčanicu od 10 eura u rujnu 2014. Nove novčanice od 50 eura pustit će u promet u drugom tromjesečju 2017., objavila je na zasebnoj konferenciji za novinare središnja francuska banka.

Kako bi se iskoristile preostale zalihe, u mnogim će se državama eurozone novčanice iz prve serije nekoliko mjeseci izdavati usporedo s novim novčanicama. Obje će serije istovremeno biti u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja. Datum s kojim će novčanice iz prve serije prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja bit će pravodobno objavljen, međutim razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama neće biti ograničeno.

>> Prije smrti uništila gotovo milijun eura. No, osveta nasljednicima neće dugo trajati 

>> ECB: Banke su ‘kratke’ za 1,74 milijarde eura kapitala

Ključne riječi

Komentara 1

HR
HrvatskiPredsjednik
09:32 28.11.2015.

Izradom novih novčanica prisiljavaju ljude da donesu kučne zalihe nazad u banku i tako stave sve pod kontrolu no pravi problem imat će kriminalne skupine s puno kešovine i to diljem svijeta. Običan puk misli da je to zaštitna mjera radi krivotvorenja. Moš mislit! Uf skoro zaboravih, mijenjam 5.000,000€ u apoenima od 10€ uz proviziju od 5%. ;-p Ajd bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije