Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30-40 tona lubenica

Lubenice iz Karlovca odlične kvalitete, ali suša prepolovila urod

25.08.2015 Karlovac - Obitelj Prpic iz sela Brezani na svom imanju proizvode jagode, batate, tikvice, a trenutno je sezona lubenica. Planiraju ubrati 4 tone sto je zbog suse manje od planiranog. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
26.08.2015.
u 23:15

Vjerujem da ćemo imati pristojnu otkupnu cijenu, oko 1,5 kuna po kilograma – kaže vlasnica OPG-a Diana Prpić

Isprva kiše, a nakon toga dugotrajna suša prepolovili su urod, tako da ćemo imati oko 30 do 40 tona lubenica. Naime, posadili smo oko 10.000 sadnica i očekivali oko 80 tona, no s obzirom na to da smo lani ostali bez čitavog uroda, ove smo godine zadovoljni – kaže Diana Prpić, vlasnica Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Prpić iz Brežana kod Karlovca koje se već treću godinu, osim uzgojem jagoda, bavi i uzgojem lubenica i raznih sorti ekološki uzgojenih tikvica.

Kako kaže D. Prpić, voće i povrće smišljeno sade kako bi nakon sezone jednog na red došlo drugo, tako da imaju posla od veljače pa sve do zime.

– Kada smo pobrali jagode, na red su došle lubenice. Namjerno ih sadimo nešto kasnije kako bi bile zrele i spremne na tržište kad ponestane lubenica s Jadrana. Vjerujem da ćemo imati pristojnu otkupnu cijenu, oko 1,5 kuna po kilograma, iako znam da su ove lubenice u trgovinama jeftinije nego one koje dolaze u srpnju i kolovozu. Cijena im od sedam ili osam kuna po kilogramu u prodaji i upola padne – kaže vlasnica OPG-a.

Najveći im je otkupljivač tvrtka Kaufland koja ih prodaje u svojim centrima, no do kupaca dolaze i na vlastitim štandovima u Karlovcu i Zagrebu, a imaju i narudžbe putem interneta.

– Lani smo nažalost imali jako lošu godinu. Silne su nam kiše, pa onda i visok vodostaj Kupe odnijeli čitav urod i sustav za navodnjavanje, tako da ga ove godine nismo postavljali, iako bi vjerojatno pomogao jer je ovogodišnja suša uzela danak – kaže D. Prpić.

No, dodaje, iako je malo proizvođača lubenice na kontinentu koji imaju veće nasade i urod, to nije toliko zahtjevna biljka i, bude li vrijeme pogodno, velika je vjerojatnost da će urod biti dobar. I dok im je sada u punom jeku berba lubenica, na susjednom polju rastu buče koje u lance stižu u listopadu i studenom za Noć vještica.

>>Ove su godine odlične, proizvođači ne strahuju od grčke konkurencije

>>4 savjeta kako izabrati najsočniju lubenicu

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
13:42 28.08.2015.

Ove godine jos nisam pojeo pravo slatku lubenicu. Sve na koje sam naisao nekako blijede iznutra. Kao da nisu dozrele, odnosno prerano ubrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije